Srbija sa tri filma na Berlinalu

Jedan od najprestižnijih svetskih festivala, 68. filmski festival u Berlinu, počinje danas, Srbija će se predstaviti sa tri ostvarenja, a četiri filma nakon premijere na Berlinalu stižu na Fest.

Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić je u izjavi Tanjugu najavio da će 17. februara u Glavnom takmičarskom programu Berlinala biti prikazana rusko-poljsko-srpska koprodukcija „Dovlatov“ Alekseja Germana mlađeg, u kome glavnu ulogu igra Milan Marić.

Jevtić ističe da Srbija decenijama nije imala nijedan film u Glavnom takmičarskom programu Berlinskog festivala i da su karte već rasprodate i za premijeru i za prvu reprizu.

Istog dana u selekciji „Generation“, koja je posvećena omladinskim filmovima, biće prikazan kratki animirani film „Neputovanja“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

U program „Forum“, koji je posvećen klasicima, uvršteno je kultno ostvarenje „Kad budem mrtav i beo“ Živojina Pavlovića, koje će imati čak tri projekcije, a reč je o restauriranoj kopiji izrađenoj u okviru projekta „Vip Kinoteka“.

Stvaraoci iz Srbije učestvovaće na platformi za umrežavanje „Berlinale Talents“, koja traje od 17. do 22. februara.

U programu „250 talenata“, koji će ove godine okupiti 128 žena i 122 muškarca, učestvovaće reditelj Marko Grba Singh i scenografkinja Miljena Vučković.

U 10 projekata odabranih za učešće u programu „Project Labs“ uvršten je projekat „Pejzažislobode“ (Freedom Landscapes) Marte Popivode, takođe učesnice skupa „Berlinale Talents“.

Jevtić naglašava da je Berlinale najvažniji festival za evropsko tržište, posebno za centralnu i južnu Evropu.

„On je nama možda i važniji od Kana, jer se tu postiže gro nekih dogovora. Svi su na jednom mestu, svi sedimo na tom marketu i tu se naprave dogovori za celu godinu“, objasnio je Jevtić.

Sa prošlogodišnjeg Berlinala beogradska publika će na predstojećem Festu, koji se održava od 23. febaruara do 4. marta, imati priliku da pogleda filmove „Ana, ljubavi moja“, „Božija zemlja“, „Tragom kostiju“, „Fantastična žena“ i „Zabava“, a u programu su se našla i tri ostvarenja iz Glavne takmičarske selekcije ovogodišnjeg Berlinskog festivala.

Pored već pomenute srpske manjinske koprodukcije „Dovlatov“, tu su i „Lice“ – novi film poljske rediteljke Malgoržate Šumovske, čiji je prethodni film „Telo“ prikazan na 44. Festu, i „Eva“ – adaptacija romana britanskog pisca Džejmsa Hedlija Čejsa u režiji Benoa Žakoa.

IZVORB92
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.