SRBIJA MOŽDA NEĆE U EU: Još nije donešena odluka o pridruživanju po novoj metodologiji

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Srbija nije donela odluku da li će pridruživanje Evropskoj uniji (EU) nastaviti po novoj metodologiji jer od evropskih partnera još nije dobila jasan odgovor šta ona konkretno znači, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je za Radio Slobodna Evropa rekla da Srbija nije protiv nove metodologije, ali prvo mora da zna kako se njom vrednuje dosadašnji napredak.

Zanima nas da li ćemo u našem pristupnom procesu onda otvoriti skoro sve klastere odjednom, jer iz skoro svih imamo otvorena neka od poglavlja, navela je Jadranka Joksimović i dodala da će Srbiji biti lakše da se izjasni kada dobije odgovor. Jadranka Joksimović je napomenula da je mnogim kolegama u Evropi i zvaničnicima Evropske komisije postavila to pitanje i dodala da nema određenog roka za izjašnjenje Srbije.

Usled izmenjenih prioriteta u Evropi tokom pandemije koronavirusa, nastojala sam da naš upit prosledimo kroz direktnu komunikaciju. Prosledićemo i pisani upit, jer smatramo da je razjašnjenje neophodno, i verujem da ćemo dobiti odgovor o načinu primene nove metodologije, navela je Joksimović.

Ona je istakla da je Srbija duboko u pregovaračkom i pristupnom procesu i da do sada otvorena pregovaračka poglavlja pokazuju napredak u reformskim oblastima vladavine prava, pravde, slobode i bezbednosti.

Stoga je naše snažno očekivanje da eventualnom primenom nove metodologije dosadašnji napredak nikako ne bi smeo biti umanjen, već naprotiv, unapređen, rekla je Jadranka Joksimović.

Srbija, podsetila je, već pregovara po strogoj metodologiji EU koja je u njenom slučaju posebno striktno primenjena u poglavljima 23, 24 i 35 i podrazumeva da ukoliko u njima nema napretka ni druga ne mogu biti otvorena.

U Ministarstvu za evropske integracije napominju da je Srbija jedina zemlja koja pregovara članstvo, a koja je imala obavezu da u okviru poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) sačini i poseban Akcioni plan za zaštitu i promociju prava nacionalnih manjina.

Bilo bi dobro da su i najmlađe članice EU imale istu obavezu, a očekujemo da je sprovedu i svi drugi kandidati za članstvo, u cilju postizanja održive regionalne stabilnosti i dobrosusedskih odnosa, rekla je Jadranka Joksimović.

IZVORRSE / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.