Srbija kupila 6 bespilotnih letelica iz Kine, cena – tajna

Foto: TANJUG/ Tanja Valić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija kupila šest novih bespilotnih letelica od Kine, ali nije mogao zbog ugovora da kaže koliko su koštale, jer postoji klauzula o tajnosti.

One imaju veliki domet, mogu da gađaju ciljeve sa udaljenosti od devet kilometara i snimaju teren, objekte od interesa za Srbiju duboko u neprijateljskoj teritoriji, rekao je Vučić na prikazu novih bespilotnih letelicia CH-92A Vojske Srbije na aerodromu u Batajnici.

To je savremeni način ratovanja, dogovorili smo transfer tehnologije sa kineskom stranom za sistem “Pegaz” i uvodimo u sistem Srbije, rekao je Vučić, napominjući da su kupljeni i helikopteri od Erbasa i, takođe, zbog klauzule o tajnosti ne može reći koliko koštaju.

Za sada imamo 18 raketa, kupićemo još. Ovo je najbolje oruđe. Srećan sam što Vojska Srbije raste i napreduje, mnogostruko snažnija iz dana u dan, rekao je Vučić.

Srbija je kupila šest bespilotnih letelica, koje mogu da ponesu dve rakete i ispaljuju ih na udaljenost od devet kilometara.

Pokrivaju funkciju izviđanja, danju-noću, upravljanja artiljerijskom vatrom i laserski obeležava raketne ciljeve, rekao je Nenad Miloradović ispred SDPR i dodao da raketa koštaju 50.000 evra.

IZVORNova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.