Spor iz Čačka rešen u Strazburu

Srbija je, odlukom Evropskog suda, preduzeću „M. B. Mak” isplatila 3,29 miliona dinara zbog neispravnih alata za brijače.

Proizvodni pogon FRA Čačak (Foto G. Otašević)

Odlučujući o predmetu „M. B. Mak Čačak” protiv Srbije, Sud za Evropska prava u Strazburu naložio je našoj državi da tom čačanskom preduzeću isplati iznose određene presudama u privrednom sporu pred srpskim sudovima, nastalom još krajem prošlog stoleća. Konačnu presudu je izreklo veće kojem je predsedavao Pere Pastor Vilanova iz Andore, i po tom slovu Srbija je „Maku” platila 3.296.848 dinara na ime glavnice, kamata i sudskih troškova spora u našoj državi, i još 2.000 evra nematerijalne štete.

Raspravljajući po tužbi Fabrike reznog alata iz Čačka radi naplate duga od 77.766 dinara od tuženog „Maka”, i istovremeno dugovanja od 561.595 dinara po tužbi „Maka” protiv FRA, Trgovinski sud u ovom gradu odlučio je, juna 2005, da su oba tužioca u pravu. I ovako to obrazložio…

FRA se 27. marta 1998. ugovorom obavezala da „Maku” u roku od 90 dana izradi četiri alata za proizvodnju plastičnih nožića za brijanje (za rukohvat, nosač, poklopac i zaštitu poklopca) po ceni od 69.000 dinara, i naručilac je istog dana uplatio 20.000 na ime avansa. FRA je poslednji alat isporučila tek posle 12 meseci (15. aprila 1999) ispostavljajući u međuvremenu četiri računa na ukupan iznos od 97.766 dinara, koje „Mak” nije osporio niti vratio. Zato je Trgovinski sud u Čačku, šest godina kasnije, obavezao kupca da fabrici isplati razliku od 77.766 dinara, uz zateznu kamatu.

Opširnije u štampanom izdanju Politike.
Politika, Gvozden Otašević.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na [email protected] Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.