Sneg zavejao zapadnu Srbiju

Sneg koji već bez prestanka pada 24 sata uz minus i vetar, pravio je probleme putarima i građanima.

Iako se putevi čiste, vozačima se savetuje dodatan oprez, jer kolovoze iznova prekriva sneg.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Sjenica, Mikaila Kaličanina temperatura u ovoj opštini je oko -12 stepeni, sneg pada ali nije jakog inteziteta tako da nema neprohodnih puteva. Na Pešterskoj visoravni visina snežnog pokrivača je oko 10 centimetara.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević kaže da su svi magistralni i regionalni putevi prohodni.

„Javno preduzeće ima dovoljno soli i rizle, grad je čist, ali ako sneg nastavi da pada ovim intenzitetom neće biti moguće da se svuda uđe sa teškim mašinama”, kazao je Vasiljević.

On je istakao da ovakve vremenske prilike nisu neuobičajene za meštane opštine podno Zlatara kao i da na ovoj planini na pojedinim mestima visina snežnog pokrivača dostiže pola metra, dok je sneg u Vodenoj Poljani dostigao i čitav metar.

U opštini Lučani sneg neprestano pada više od 20 sati i visine je oko 20 centimetara.

„Od juče popodne sneg pada non – stop, ali su ekipe JP sve vreme na terenu i svi putni pravci su prohodni, soli i rizle ima dovoljno”, kazao je za Glas zapadne Srbije direktor JP “Putevi Dragačevo” Milija Milenković. On je dodao da je najkritičnije bilo na Jelici u Gornjem Dubcu i Grabu, ali da je i tuda pročišćeno kao i da autobusi idu bez zastoja.

Prema rečima tehničkog direktora “Puteva Užice” Slobodana Božovića sve deonice od Užica do Prijepolja koje su u nadležnosti ovog preduzeća su prohodne.

“Najviše snega ima preko Zlatibora oko 30 centimetara, ima ga i na kolovozu, ekipe i mehanizacija su na terenu, saobraćaj je usporen, ali nema zastoja”, kazao je Božović i dodao da čišćenje otežava to što sneg neprestano pada.

„Soli i rizle ima dovoljno, ekipe su na terenu 24 sata, sva mehanizacija je uključena, tako da su i kritične tačke kao što je deonica puta preko Kadinjače prohodne”, naglasio je Božović.

On je istakao da najveći problem prave kamioni i šleperi koji su na put pošli bez zimske opreme, pa često dolazi do isklizavanja i poprečivanja na putu što dodatno usporava saobraćaj.

Pomoćnik gradonačelnika grada Čačka Milan Bojović kaže da se na teritoriji grada saobraćajnice čiste sve vreme i da nema neprohodnih putnih pravaca.

„Sve seoske mesne zajednice snabdevene su raonicima i vozama i obezbeđena je nafta, a u pomoć priskaču i teške mašine koje čiste regionalne i magistralne puteve.

Načelnik sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga Slobodan Jolović kaže da su svi putni pravci prohodni, a snabdevanje električnom energijom je uredno.

„Deo autoputa od LJiga do Preljine, Ibarska magistrala i putni pravci ka Užicu su čisti.

Komandant štaba za vanredne situacije u Bajinoj Bašti Radomir Filipović izdao je preventivno uputstvo građanima za postupanje u ekstremnim situacijama, u kojem se savetuje građanima da ispred svojih kuća i ulaza čiste sneg, posipaju so i pepeo ali kako da postupaju u slučaju da se nađu napolju tokom snežne oluje.

IZVORGlas Zapadne Srbije
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.