Snažan zemljotres u Petrinji u Hrvatskoj, podrhtavanje se osetilo i u Srbiji

Izvor: crvenikriz_hr/Twitter

Snažan zemljotres, jačine 6,3 stepeni po Rihteru, pogodio je područje Petrinje u Hrvatskoj, a osetio se i u Srbiji.

Nakon velikog potresa usledila su dva nova podrhtavanja, oba jača od 4 stepena.

Kako navodi Index, zemljotres se osetio u Zagrebu, Rijeci, Vukovaru, Splitu. Kako javlja EMSC, epicentar potresa bio je 46 kilometara jugoistočno od Zagreba, oko Petrinje.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je za N1 da je „pola grada srušeno“ i da se još ne zna ima li mrtvih.

Kako prenosi index.hr, policija je pozvala građane da izađu na otvoreno.

Pozivamo građane da ukoliko su u mogućnosti izađu na otvoreni prostor i odmaknu se od građevina kojima prijeti urušavanje. Osobe na višim katovima neka potraže nositi zid, objavila je policija. Navode i da ima puno srušenih kuća.

Uspjeli smo izvuići jedno dijete, bilo je u autu, sve se urušilo, vlasnik je unutra, ali ne javlja se, rekao je mladić za N1.

Teško je, čuo sam da se i vrtić srušio, nije bilo djece u vrtiću, ne znamo jel imamo mrtvih…, govori drugi.

Kako navodi Seizmološki zavod, zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati umerena do teška oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

U više delova Beograda osetio se oko 12.20. Ljudi se javljaju iz Beograda i drugih delova Srbije, koji navode da su osetili zemljotres. Neki kažu da su primetili po tome što su im se „tresle novogodišnje jelke“.

Nakon zemljotresa, Seizmološki zavod Srbije bilo je nemoguće dobiti na telefon, a jedina informacija o zemljotresu objavljena je na sajtu hrvatskog seizmološkog zavoda.

Zemljotres se, kako navode ljudi, osetio i u Sloveniji.

IZVORDanas/N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.