SITUACIJA U SJENICI BLISKA KATASTROFI: Dnevno se pregleda oko 220 pacijenata

Foto: N1

Doktor Fuad Ćatović, zamenik direktora Doma zdravlja u Sjenici, rekao je da je epidemiloška situacija u toj pešterskoj varoši „bliska katastrofi“.

Ćatović je za Direktno.rs naveo da u tamošnjoj kovid ambulanti svaki dan pregledaju oko 220 pacijenata sa simptomima kovida 19.

Pacijente sa težom kliničkom slikom upućujemo u veće zdravstvene centre kao što su Novi Pazar, Užice, Prijepolje, Nova Varoš, a one sa srednjom kliničkom slikom hospitalizujemo u našoj bolnici. Sada je kod nas smešteno 37 pacijenata sa srednje-teškom kliničkom slikom, rekao je dr Ćatović.

On je ocenio da se na kućnom lečenju nalazi više od hiljadu Sjeničana.

Više od hiljadu ljudi je na kućnom lečenju. Mi testiramo PCR metodom samo one sa težom kliničkom slikom i u ovom trenutku zvanično pozitivnih je 57 pacijenata, mada očekujemo rezultate velikog broja testova, objasnio je doktor.

Ćatović kaže da se do pre neki dan u kovid ambulanti testiralo samo po pet pacijenata jer nije bilo PCR testova.

Mnogo obolelih pacijenata nije testirano. Tek od ove nedelje PCR testovi su počeli intenzivnije da stižu iz Užica. U četvrtak smo testirali 20, u petak devet, u subotu osam i u nedelju osam, i urađeno je 20 PCR testova za medicinske radnike. Dakle za poslednja četri dana smo pregledali više od 500 obolelih od kovida 19, a testirali smo njih 40, rekao je on.

Ćatović je naglasio da je u poslednjih desetak dana preminulo 20 Sjeničana koji su imali simptome kovida 19.

Najblaže rečeno, situacija u Sjenici je bliska katastrofi. Samo u subotu smo imali 11 sahrana, mada nisu svi preminuli bili inficirani. Narod je u panici. Početkom prethodne nedelje smo u kovid ambulanti imali 34 pregleda dnevno, da bi u nedelji za nama taj prosek iznosio čak 180-220 pacijenata dnevno, naveo je doktor.

On je istakao da struka u ovom trenutku nema kontrolu nad epidemijom u Sjenici.

Među obolelima je sve više mladih osoba bez komorbiditeta. I što je najgore mi u ovom drugom piku prvog talasa ne možemo da uđemo u trag infekciji, tako da nemamo nikakvu kontrolu nad širenjem epidemije u Sjenici. Nadamo se da će se stanje ubrzo stabilizovati, ali činjenica je da nismo bili pripremljeni za ovakav nagli i žestoki udar epidemije kovida 19, rekao je Ćatović za Direktno.rs.

Istakao je da u Sjenici imaju i veliki problem zbog manjka zdravstvenog kadra.

Mnogo zdravstvenih radnika je inficirano. Hospitalizovano je četvoro, a nalaze u ovom trenutku čeka njih 11. Na kućnom lečenju se nalazi šest medicinara, a u kućnoj izolaciji je još 19 medicinskih radnika, tako da je van stroja oko 40 zdravstvenih radnika, naveo je dr Ćatović i dodao da je u potpunom kolapsu interno odeljenje Doma zdravlja jer je četvoro internista inficirano.

IZVORBeta
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.

1 KOMENTAR

Comments are closed.