Šariću devet godina zatvora za pranje najmanje 20 miliona evra

Foto: krik.rs

Viši sud u Beogradu osudio je Darka Šarića na devet godina zatvora zbog optužbi da je sa svojom grupom oprao najmanje 20 miliona evra stečenih švercom kokaina, piše portal KRIK.

Ovo je prva presuda posle gotovo decenije sudjenja Darku Šariću i grupi saradnika za pranje novca.

Šarić nije prisustvovao izricanju presude, a presuda nije konačna – na nju se mogu žaliti i tužilac i odbrana i o njoj će odlučivati Apelacioni sud.

Sudsko veće koje čine predsednik Siniša Petrović i članovi Dragomir Gerasimović i Svetlana Aleksić danas je Šarića proglasilo krivim, a ranije ga osudilo na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Tužilaštvo je Šarića za pranje kokainskog novca optužilo u avgustu 2010, a sudjenje je krenulo naredne godine, podseća KRIK.

On je, piše u optužnici, organizovao kriminalnu grupu koju su činili advokati i ekonomisti sa zadatkom da operu milione evra koje je Šarić zaradio prodajom kokaina.

Njegov „prljav“ novac, saradnici su ubacivali u ekonomiju Srbije kupovinom hotela, državnih poljoprivrednih preduzeća i zemlje po Vojvodini i na jugu zemlje.

Korišćeni su posrednici u kupovinama, a novac su u banke uplaćivali u manjim iznosima da ne bi privukli pažnju državnih organa.

IZVORBeta
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.