Šarčević: Reforme da znanje bude primenjivo i da duže traje

Đaci se danas vraćaju u školske klupe a ministar prosvete Mladen Šarčević poželeo im je srećnu i uspešnu novu školsku godinu i poručio da je cilj reforme obrazovanja da im se olakša školovanje, da znanje bude primenjivo i duže traje, a škola ne bude dosadna.

Svojim kolegama, prosvetnim radnicima, ministar je poželeo da uživaju u onome što

rade, da imaju poverenja da će se nadležni truditi da se njihov standard poboljša.

„Prilika je da u svojoj struci pokažu šta najbolje znaju i mogu jer će posle mnogo

vremena prvi put biti vrednovane škole kao i pojedinci“, rekao je Šarčević i dodao da bez obzira što postoje otpori takav sistem će zaživeti.

Rad pojedinca, kako je rekao, biće merljiv sa aspekta redovne nastave, održavanja sekcija, priprema za takmičenja, tako da će pojedini prosvetari koji se trude biti bolje plaćeni.

Govoreći o novinama koje očekuju đake ove školske godine on je rekao da ih ima dosta, da su neke vidljive već od ove školske godine, a da će se neke tek videti.

„Najvidljivije su novine u petom razredu, jer smo redizajnirali tri nova predmeta – informatika i računarstvo, fizičko i zdravstveno vaspitanje i tehnika i tehnologija“, rekao je ministar za Tanjug.

Kako kaže, pojačan je sport u starijim razredima osnivnih škola, a rade se modeli kako će izgedati u predškolskom i mlađim razredima osnovne škole.

Intenzivno se radi na redizajniranju programa od igračke do računara, dok u srednjem obrazovanju startuju nova odeljenja gimnazijskih smerova za nadarene iz informatike.

„Dualno obrazovanje se pojavilo kao jedna nova priča, te srednje obrazovanje ima sada tri modela – gimnazijsko kao opšte obrazovanje, srednje stručno i dualno obrazovanje“, pojasnio je ministar.

Završen je i plan reforme gimnazijskog obrazovanja u kome su kroz anketu učestvovale sve gimnazije, a ministar kaže da su predloženim modelom uglavnom svi zadovoljni.

Pojašnjava da se mora menjati Zakon o udžbenicima, gde već ima nekoliko modela kako distribucija udžbenika može da izgleda, radiće se na formiranju i osnaživanju učeničkih zadruga i komapnija.

„Kroz učeničke kompanije đaci će moći da primenjuju stecdena znanja o finansijskoj pismenosti, ali će biti i prilika da i nešto zarade“, zaključio je ministar.

Izvor: Tanjug

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.