SADA KADA MOŽETE DA VOZITE RASTE CENA GORIVA: Povlačenje korone diže cenu nafte

FOTO: N1

Cene nafte ubrzano rastu zbog nade da može doći do ravnoteže potražnje i ponude na tržištu usled ublažavanja mera uvedenih zbog koronavirusa. Severnomorska nafta “brent” porasla je za 2,11 odsto, do 34,61 dolar za barel.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u junu ojačala je za 2,84 dolara, na 32,27 dolara po barelu.

Američke energetske kompanije drugu nedelju uzastopno smanjuju broj naftnih i bušotina prirodnog gasa koje su u funkciji, svodeći proizvodnju na istorijski minimum.

To je delimično doprinelo smanjenju straha da ugovorene količine WTI nafte neće moći da se smeste u američkom glavnom skladišnom i distributivnom centru Kushingu, u Oklahomi, čiji su kapaciteti skoro popunjeni.

Od početka meseca stupio je na snagu novi sporazum OPEK plus, prema kojem će tokom prva dva meseca smanjenje proizvodnje nafte iznositi gotovo 10 miliona barela dnevno, od čega će najveći deo biti u Rusiji.

IZVORSputnik
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.