Sabotirana merna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha

Foto: Evropska zelena partija

U Šapcu je sinoć ustanovljeno da je neko dao sve od sebe da Šapčanima oduzme jedini zvanični instrument koji je pokazivao koliki je nivo smrtonosnih PM10 i PM2,5 čestica u vazduhu.

Presečen je strujni kabl koji je na centralnom gradskom trgu napajao kamion sa opremom za merenje aerozagađenja čime je mobilna merna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha izbačena iz upotrebe.

Oprema je u Šapcu instalirana krajem oktobra ove godine kao rezultat napora Gradskog odbora u Šapcu Evropske zelene partije u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i lokalnom samoupravom. Tek sa njenim puštanjem u rad informacije o prekomernom zagađenju vazduha u Šapcu su postale dostupne javnosti. Došlo se do podataka koji Šabac svrstavaju u sam vrh najzagađenijih gradova u Srbiji, a povremeno i u svetu.

Najoštrije osuđujem ovaj čin sabotaže koji je usmeren protiv interesa građana da žive u zdravoj životnoj sredini i imaju dobro zdravlje. Očigledno da ne postoje neki drugi motivi imajući u vidu da presečeni kabl nije odnet sa lica mesta kako bi bio iskorišćen kao sekundarna sirovina. Očekujem da javni tužilac, koji je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica za oštećenje tuđe stvari, i organi Ministarstva unutrašnjih poslova, koji će pregledati snimke sa okolnih video kamera, što pre otkriju počinioca ovog dela. Sutra će biti poznato da li je došlo i do oštećenja opreme u kamionu i da li će Šapčani ponovo imati validne informacije o aerozagađenju u roku od jednog dana, koliko je neophodno za zamenu strujnog napajanja, ili će taj rok biti znatno duži, izjavio je tim povodom dr Dejan Pavlović, predsednik Evropske zelene partije.

Foto: Evropska zelena partija
IZVORNova.rs / Saša M. Stajić
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.