Rešenje nedoumica na jednom mestu

Privredna komora Srbije od 1. februara uvodi Bukvar poslovanja – novu uslugu namenjenu početnicima u biznisu

foto: Thinkstock

– Bukvar poslovanja predstavlja besplatnu podršku svima koji planiraju da započnu sopstveni biznis, ali i mikro, malim i srednjim preduzećima koja se suočavaju sa nedoumicama u svakodnevnom poslovanju – objašnjava Nataša Kecman, rukovodilac Centra za pružanje usluga, servise i pakete proizvoda Privredne komore Srbije.

U Bukvaru, stručnjaci Komore su obezbedili kratke i jasne smernice za najčešća pitanja početnika – kako osnovati privredni subjekt, gde se može konkurisati za finansijsku podršku, kako se zasniva radni odnos, šta predstavljaju i kako se obračunavaju porez na dobit, PDV, doprinosi za obavezno socijalno osiguranje… Privredni rečnik će pomoći u razumevanju terminologije, a poseban deo je namenjen pojašnjenju pitanja u vezi sa standardizacijom i zaštitom životne sredine.

– Izuzetno važan segment Bukvara čini deo sa informacijama potrebnim za plasman proizvoda i usluga – bilo kroz učešće u javnim nabavkama u Srbiji, odnosno međunarodnim tenderima, bilo kroz oglašavanje u bazama Privredne komore Srbije – navodi Nataša Kecman. – Raznovrsne informacije o svim privrednim delatnostima, razvrstane prema sektorima industrije, poljoprivrede i usluga, olakšavaju odlučivanje i smanjuju rizik poslovanja.

Posebna pažnja u Bukvaru je posvećena privrednim subjektima koji nameravaju da izvoze. Pojašnjeni su brojni pojmovi, poput carinske tarife, carinskih postupaka, pravila o poreklu robe, carinskih povlastica, pravila spoljne trgovine i deviznog poslovanja.

ADRESA

Bukvar poslovanja se nalazi na portalu Privredne komore Srbije, Za sve dodatne informacije, zainteresovani mogu da se jave Kontakt centru Komore na telefon 0800 808 809 ili da upute pitanje na elektronsku adresu bis@pks.rs.
Novosti

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.