Registracija stambenih zajednica

Moravički upravni okrug obaveštava građane da je u toku registracija stambenih zajednica koje se nalaze na teritoriji Grada Čačka i opština Gornji Milanovac, Ivanjica i Lučani.
Sve neophodne informacije dostupne su građanima na šalterima u gradskoj i opštinskim upravama, kao i na njihovim sajtovima.

Dokumentacija za prijavu stambenih zajednica u Registar se podnosi na šalterima gradske i opštinskih uprava u Čačku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici i Lučanima svakim radnim danom u vremenu od 7 do 15 časova.
Stupanjem na snagu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada propisana je obaveza skupština ili saveta zgrada da u roku od šest meseci od dana početka rada Registra (12.07.2017.) izvrše registraciju stambene zajednice podnošenjem prijave registru od strane upravnika ili drugog zakonom ovlašćenog lica.

Na taj način stvorili su se preduslovi da se poboljša sistem upravljanja i održavanja u stambenim zgradama. Upravo, zbog uvođenja efikasnog sistema upravljanja, stambenoj zajednici kao organizaciji vlasnika posebnih delova, data je mogućnost da bude nosilac svih prava i obaveza u svojstvu pravnog lica, i to ne samo u poslovima koji se tiču održavanja i korišćenja zgrade, što je bilo po prethodnom zakonskom rešenju, već u punom pravnom prometu.

U tom smislu, bilo je potrebno da se drugačije uredi i registracija stambenih zajednica, kao i da podaci o stambenoj zajednici i upravniku budu javno dostupni. Zakonom je, po prvi put, uspostavljen jedinstveni sistem registracije stambenih zajednica u celoj zemlji, čime se zamenjuje dosadašnja različita praksa vođenja evidencije o stambenim zgradama.
Registracija stambenih zajednica je predviđena kao ”jednošalterski” sistem, kojim se obezbeđuje registrovanje podataka o stambenoj zajednici na jednom mestu, a Rešenja o registraciji stambenih zajednica biće javno dostupna na internet strani Republičkog geodetskog zavoda.

Inače, ukupan broj registrovanih stambenih zajednica zaključno sa 31.08.2017. godine u Republici Srbiji je 951, a u Moravičkog okrugu 10 od čega u Čačku 6, Gornjem Milanovcu i Lučanima po 2 dok u Ivanjici to nisu učinili stanari ni jedne zgrade za kolektivno stanovanje.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.