Radovanović: Srbija je na ivici katastrofične situacije

Zoran Radovanović / Foto: N1

Epidemiolog Zoran Radovanović kazao je da su nove mere u borbi protiv koronavirusa trebalo da budu uvedene u septembru ili oktobru, kao što je predlagalo udruženje „Ujedinjeni protiv kovida“, a da je Srbija u „katastrofičnoj ili na ivici katastorfične situacije“.

On je za Njuzmaks Adriju izjavio da su zaključavanje i policijski čas krajnja mera, da se situacija još može sanirati drugim merama, ali da “Krizni štab izgleda nije sasvim svestan svoje uloge”.

Za (nedostatak mera) tokom drugog talasa nam je jasno, trebalo je uspavati građanstvo, da idemo na glasanje… U aprilu je bilo razumno da ne idu ljudi u zdravstvene ustanove, nego da zovu telefonom epidemiologa, ali nikome nije bilo jasno da epidemiologa i telefonskih linija ima malo, rekao je Radovanović.

On je takođe ocenio i da je “epidemiološki zločin” kada se pomešaju zdravi i bolesni građani u relativno malom prostoru, kakav su kovid-ambulante, te da je i o tome trebalo voditi računa.

Veliko je razočarenje što je Lekarska komora potpuno pasivna u ovoj situaciji. Komora i Etički odbor komore do sada su morali da reaguju… Mora da se pojavi neko ko ima autoritet, kome narod veruje, obzirom da se Krizni štab diskreditovao, kazao je Radovanović.

Epidemiolog dodaje i da se dokument sa petnaestak mera koje su “Ujedinjeni protiv kovida” zvanično dostavili na pisarnici Ministarstva zdravlja, a koji se ticao svih ovih primedbi, do “petog sprata ministarstva negde zagubio”.

IZVORDanas / Nova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.