PUT U PROPAST? Telekom se zadužuje za 200 miliona evra u obveznicama

Foto: Telekom Srbija

Skupština a. d. „Telekom Srbija“ donela je odluku o izdavanju 2,35 miliona korporativnih obveznica čija je ukupna nominalna vrednost 23,5 milijardi dinara (oko 200 miliona evra), objavljeno je na portalu te kompanije.

Pojedinačna nominalna vrednost obveznica je 10.000 dinara, a one se u dematerijalizovanom obliku izdaju za kvalifikovane investitore, navodi se u odluci.

Ročnost obveznica je pet godina a kuponska kamatna stopa je tromesečni BELIBOR + 2,95 p.p. godišnje.

Rok za upis obveznica biće 30 dana od dana stupanja na snagu odluke Skupštine, a emisija će se smatrati uspelom ako u tom roku bude upisano najmanje 50 odsto ponuđenih obveznica.

Kako je navedeno, obveznice se izdaju radi finansiranja poslovnih potreba „Telekoma Srbija“, uključujući refinansiranje postojećih finansijskih obaveza i finansiranja unapređenja poslovnih aktivnosti.

Podsetimo, u prethodne dve godine dugovi Telekoma utrostručeni su i dostigli su 1,15 milijardi evra. Glavni razlog za neto dug Telekoma, koji je pre emitovanja obveznica dostigao skoro milijardu i po evra jeste kupovina kablovskih operatora koji su, prema mišljenju stručnjaka, plaćeni više od tržišne vrednosti.

Tako je, prema proceni tržišne vrednosti iz 2017. godine, godinu dana pre nego što je Telekom pruezeo ova dva operatera, Kopernikus vredeo 40 miliona evra, dok je Telekom za njega platio 195 miliona. Za Radijus vektor umesto 24 miliona evra, odvojeno je 108. To znači da je za kupovinu ove dve kompanije, Telekom Srbija potrošio 239 miliona evra više nego što je tržišna cena nalagala.

IZVORFoNet / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.

1 KOMENTAR

  1. „To znači da je za kupovinu ove dve kompanije, Telekom Srbija potrošio 239 miliona evra više nego što je tržišna cena nalagala.“ Ovo je vrlo lepo i jasno receno. Ali, to isto tako znaci da je „neko“ u strukturama Vlade i uprave Telekoma takodje „dobio poklon“ od 239 miliona evra.

    Tako se to radi, bez motike, bez truda, muke i nauke! Uzmes pare na zajam na racun naroda Srbije, onda obacis „poslovnu“ transakciju i kupis nesto po vrednosti nekoliko puta vecoj od trzisne, zatim stavis novac u svoje dzep… i eto ti zarade. Svi zadovoljni, vuci siti i ovce na broju (privremeno). A Srbija neka plati razliku, stetu pa i vrlo moguce bankropstvo Telekom-a.

Comments are closed.