PROTEST STUDENATA ISPRED VLADE: Obrazovanje nasušna potreba, a ne stadioni

Foto: Tanjug / Nikola Anđić

Studenti nezadovoljni školarinama protestnu šetnju, u koju su krenuli od Rektorata Univerziteta u Beogradu, završili su ispred zgrade Vlade Srbije. Studenti traže bolje uslove obrazovanja i smanjivanje školarina za 30 odsto.

Protest je reakcija na nedavni sastanak sa rektorkom Ivankom Popović koja je prebacila odgovornost za pregovore o visini školarina na pojedinačne uprave fakulteta.

Nikola Arsenić iz pokreta „Kreni-promeni“ je rekao za N1 da se skupila grupa studenata koja „ne želi da bude oterana iz Sbrije“.

Ono što sada vidimo jeste nešto što pokazuje mladima idite iz Srbije, ovo nije mesto za vas. Ispred Vlade smo da vidimo da li će rektorka saznati da postoje studenti u Srbiji, rekao je on.

Arsenić kaže da od Vlade Srbije traže reakciju.

Ako imamo prebacivanje loptice, ne samo na pojedinačne fakultete, već i na Ministartsvo prosvete i Ministarstvo finansija, neka dođe premijerka i neka ona prebaci lopticu na koga god želi, ali neka pokaže da su u ovom momentu nasušnija potreba studenti i obrazovanje od stadiona, kaže on.

Dodaje da „živimo u najvećoj krizi„, a da su studenti „na dnu liste za pomoć„.

Prema rečima Arsenića, naredni korak je radikalizacija protesta, ali i pokretanje tužbi zbog kršenja ugovora o studiranju i Zakona o visokom obrazovanju.

Rok je do utorka, ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni uslediće radikalizacija, poručio je Arsenić.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.