Proizvođači sa juga Srbije čupaju i bacaju paradajz

Ilustracija, Foto: Pixabay

Proizvođači paradajza organizovano su počupali stabljike iz plastenika, a zreo plod spreman za prodaju bacili u kontejner, ogorčeni zbog nemogućnosti izvoza i niske otkupne cene.

Kako je preneo portal Jugmedia, otkupna cena paradajza na jugu Srbije spala je na 10 dinara po kilogramu, a izvoz zbog epidemiološke situacije propao.

Portal dodaje da su poslednjih godina paradajzom u leskovačkom kraju počeli da se bave mladi ljudi u nameri da od njega ostvare egzistenciju i budućnost.

Međutim, popljoprivrednici iz Svirca, Cekavice, Togočevca, Vinarca, Navalina, Stajkovca tvrde da nisu imali drugog izbora do da svoj trud i rad bace na smeće.

– Dok se prodavao albanski i makedonski uvozni paradajz, tada je sve moglo. Sada je naš sazreo i za nas nema izvoza zbog korone. Kako je to moguće? Sa druge strane, naši domaći otkupljivači nas ucenjuju i nude nam 150 dinara po gajbici paradajza od 12 kilograma. Da li znate da nas samo proizvodnja košta 25 dinara po kilogramu, a samo gajbica 50 dinara? Pa to nije normalno šta nam rade, rekao je za Jugmediju poljoprivrednik Dušan Kocić iz Svirca koji je počupao oko hiljadu stabljika paradajza iz svog plastenika.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.