PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U KRAGUJEVCU: Registrovano 50 novih slučajeva

Kragujevac Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Našem narodu je potrebno naređenje, potrebna je motka i zato predlažemo resornom ministarstvu uvođenje vanredne situacije na teritoriji opštine Kragujevac, rekao je danas novinarima komandant kriznog štaba i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, nakon sednice Kriznog štaba.

U toku dana će se znati koje I kakve će mere biti. Sada se praktično vraćamo dva koraka unazad, rekao je Nikolić, naglašavajući da će to pomoći da se zaraza ne šiti dalje.

To znači da će se mere odnositi na sve ugostiteljekse objekte, javne institucije, javne površine i javne skupove.

Konstatovali smo da je je najviše njih zaraženo na proslavama. Mere uvodimo jer je našem narodu je potrebno naređenje, potrebna je motka i zato predlažemo uvođenje vanredne situacije na teritoriji opštine Kragujevac, rekao je Nikolić.

On je posebno naglasio da će niti kažnjavani oni kiji mere ne poštuju.

Sve nadležne inspekcije biće sve vreme na terenu I kažnjavaće sve one koji ne budu poštovali donete mere, najavio je on.

Od početka pandemije u Kragujevcu je registrovano oko 200 zaraženih koronom. U kragujevačkom Kliničkom centru je 63 hospitalizovanih, od koji je 10 na respiratorima. Među zaraženima najviše je mladih između 17 i 35 godina, rekao je Nikolić nakon sednice kriznog štaba.

Institut nastavlja da radi I uzorkuje pacijente I prati kontakte, a laboratorije rade danonoćno, rekao je direktor Kragujevačkog Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević I član kriznog štaba.

Ručnom metodom se uzorkuje do 180 briseva, rekao je Vasiljević, opisujući da je taj proces vrlo naporan, iscrpljujuć, ali da, kako kaže, mladi ljudi, puni entuzijazma daju sve od sebe.

Rekli su da ćemo za dve do tri nedelje da dobijemo automatizovane ekstrakcije I još jedan PCR, gde ćemo pojačati kapacitete čak I do 400 ili 500 dnevno. Radimo na tome da pojačamo još više naše kapacitete kako bi virus što pre isterali, objasnio je Vasiljević apelujući na Kragujevčane da budu što disciplinovaniji.

Klinički centar u Kragujevcu je, uverava direktor Predrag Sazdanović, potpuno spreman za drugi pik talasa korone.

U KC su primljeni pacijenti iz Novog Pazara, Gornjeg Milanovca, Čačka, Kraljeva, Kruševca I Ćuprije. Posle ovih novih testova imamo 63 koji su hospitalizovani, a 10 je na respiratoru, rekao je on.

Naglašava da je ceo sistem podignut, koji je, ocenio je on, dobro funkcionisao u martu I aprilu.

U sistemu kovida u Kragujevcu funkcionišu četiri klinike I to su Infektivna klinika I Klinika za pilmologiju, Rehabilitacija I ubrzo će u tom sistemu funkcionisati I Klinika za psihijatriju, istakao je direktor Sazdanović.

Sve su ovo preventivne mere da nam se ne bi desilo, ponoviću sto puta, španski I italijanski scenario, rekao je Predrag Sazdanović, dodajući da se to u medicini zove – bolje sprečiti nego lečiti.

U Kragujevcu 50 novih slučajeva korona virusa

Do noćas u dva sata posle ponoći, u Kragujevcu je potvrđeno još 50 zaraženih korona virusom, a u celom Šumadijskom okrugu registrovana je 60 slučajeva, navodi se u najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu.

Najviše novozaraznih je u Kragujevcu, 50, a slede Aranđelovac i Knić sa tri, Rača sa dva i Lapovo, Žagubica i Novi Pazar sa jednim novozaraženim.

U Kragujevcu je i trenutno najviše pozitivnih pacijenata, 197, dok ih je u Aranđelovcu 23. U Kliničkom centru Kragujevac hospitalizovana su 52 pacijenta.

Institut navodi da su na osnovu briseva iz kovid laboratorije „Kraguj“, 62 uzorka bila pozitivna, od kojih 60 iz Šumadijskog okruga. Od početka epidemije, u tom Institutu je testirano 8.770 uzoraka.

IZVORTanjug
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.