PRIVEDENO 17 OSOBA U BUDVI: Incidenti u Podgorici i Nikšiću

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

U Centar bezbednosti u Budvi privedeno je 17 osoba zbog učestvovanja u incidentima u tom gradu u kojima je povređen i jedan policajac, saopšteno je iz crnogorske Uprave policije.

Iz crnogorske policije su naveli da su tokom incidenta njihovi službenici zasuti kamenicama i dimnim bombama, posle čega je policija „upotrebila hemijsko sredstvo kako bi se uspostavio stabilan javni red i mir“.

U saopštenju se navodi da je na zgradama Centra bezbednosti i opštine Budva nastala materijalna šteta, a oštećena su i službena vozila. Na ulicama Budve prevrnuti su kontejneri, a polomljen je i deo gradskog mobilijara, dodaje se u saopštenju.

Iz policije su objasnili da je danas ispred zgrade budvanskog Centra bezbednosti došlo do incidenta nakon što je aktuelni predsednik opštine Budva Vladimir Bulatović izašao ispred zgrade opštine, a „okupljeni građani odmah su počeli da ga zasipaju kamenicama i drugim predmetima i upućuju mu uvredljive reči“.

Oni su sa takvim postupcima i ponašanjem nastavili i nakon što je Bulatović pokušao da uđe u svoje vozilo, u čemu su ga sprečili, navodi se u saopštenju.

Iz policije dodaju da je Bulatović službenim vozilom Uprave policije prevezen u zgradu budvanskog Centra bezbednosti i da je „tada takođe bio meta ponovnih napada kamenicama i drugim predmetima od okupljenih građana“.

Okupljeni građani, od kojih je određeni broj bio i u alkoholisanom stanju, na najgrublji način su ugrožavali njegovu bezbednost, kao i bezbednost ostalih građana, policijskih službenika, izazivajući nerede, naveli su iz policije i dodali da su, uprkos tome što je policija u više navrata izdala naređenja i upozorenja da se okupljeni građani raziđu, oni nastavili sa izazivanjem incidenata.

Policija je u Budvi bacila suzavac pošto je građanima koji su opkolili stanicu policije izdato upozorenje da se raziđu, javile su ranije podgoričke „Vijesti“ i navele da su uhapšeni smenjeni predsednik opštine Marko Carević i odbornici DF-a Đorđije Vujović i Đorđe Pribilović, kao i odbornik SNP-a Krsto Rađenović.

Hapšenja poslanika i suzavac posle nereda u Podgorici

Više osoba privedeno je večeras ispred Centra bezbednosti u Podgorici, a poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević izjavio je da su uhapšeni poslanici DF Marina Jočić i Milun Zogović.

Medojević je rekao da kao član skupštinskog Odbora za bezbednost ima pravo da napravi inspekciju postupanja državnih organa iz oblasti bezbednosti, ali da ga nisu pustili u stanicu policije.

Policija je upotrebila suzavac nakon što su građani prema policajcima bacili više tvrdih predmeta.

Oko 20 sati građani su se okupili u znak protesta zbog incidenata vezanih za smene čelnika Budve.

Policija je prethodno naredila građanima da se raziđu, i zapretila da će u protivnom upotrebiti sredstva prinude. Nakon toga su krenuli ka građanima, koji su se povukli ka Mašinskoj školi.

Ispred stanice policije je Posebna jedinica policije. Građani uzvikuju „Ustala je Crna Gora, svetinja se branit’ mora, Milo lopove“, prenose Vijesti.

Incidenti u Nikšiću i Podgorici, blokiran put Berane-Bijelo Polje

Tokom večerašnjeg protesta grupe građana u Nikšiću koji su se okupili zbog dešavanja u Budvi došlo do incidenata i sukoba sa policijom.

Došlo je i do nereda u Podgorici, a blokiran je put Berane – Bijelo polje.

Nikšićka policija večeras je upotrebila suzavac, privedene su dve osobe, a četiri policajca su povređena.

Večeras se na Trgu Save Kovačevića bez prijave i odobrenja okupila grupa od oko 250 građana kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog dešavanja u Budvi. Policija je okupljenim građanima izdala više upozorenja i naređenja da se raziđu na šta su se oni oglušili i u pravcu policije počeli da bacaju kamenice, staklene flaše i druge predmete upućujući im uvedljive riječi. Ovom prilikom su građani oštetili više službenih vozila Uprave policije a četiri policajca su povređena, saopšteno je iz Uprave policije.

Policija je, kako se navodi, primenila zakonska ovlašećnja i upotrebila sredstva prinude, ručni sprej prema grupi lica nakon čega su građani nastavili sa napadima na policiju te je ona upotrebila sredstva prinude, hemijsko sredstvo i grupa je razbijena.

Iz Demokratske Crne Gore su saopštili da su tokom protesta u Nikšiću prebijeni i povređeni potpredsednik te partije Momo Koprivica, predsednik OO Nikšić Marko Mitrović i predsednik OO Plužine Novica Gogić. Mitrović je, kako su kazali, zadobio teže povrede.

Večeras je ponovo, posle nekoliko sati, došlo do incidenata u Podgorici i policija je ponovo bacila suzavac a okupljeni građani su gađali policiju kamenicama.

Posle ranijeg incidenta kada je policija bacila suzavac a građani kamenovali policiju privedeno je 18 osoba.

Zbog događaja u Budvi i građani Berana su, kako javljaju mediji, večeras blokirali magistralni put Berane-Bijelo Polje.

U Budvi danima traju neredi oko preuzimanja vlasti a danas je uhapšeno 17 osoba a jedan policajac je povređen.

IZVORDanas
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.