„PRIKRIVALI ŠIRENJE VIRUSA“: Tramp stopirao finansiranje Svetske zdravstvene organizacije

Foto: ALEX BRANDON

Tramp je, kako je izjavio, naložio članovima svoje administracije da bar privremeno obustave finansiranje Svetske zdravstvene organizacije zbog načina na koji je rukovodila pandemijom korona virusa

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da SZO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora da odgovara, preneo je Rojters.

Optužio SZO da je promovisala „kineske dezinformacije“ o korona virusu, što je, kako je ocenio, verovatno dovelo do veće epidemije virusa nego što bi se u suprotnom dogodilo.

Već danima Trampova administracija oštro kritikuje stav ženevske agencije UN-a, posebno stanovišta koja Wašington smatra previše povoljnim za Peking.

SAD se posebno žale što su američke mere zaštite u krizi, kao što je zatvaranja granica, naišle na snažni otpor SZO.


Američki ministar spoljnih poslova Mike Pompeo rekao je u utorak da Sjedinjene Države žele „radikalno da promene“ način rada organizacije.

U prošlosti je SZO radila dobar posao, Nažalost, ovaj put nije dala sve od sebe i moramo da idemo na radikalniju promenu, rekao je Pompeo.

Sjedinjene Države najveći su donator Svetske zdravstvene organizacije sa više od 400 miliona dolara u 2019. godini, što je otprilike 15 posto njenog budžeta.

SAD imaju najveći broj zaraženih i preminulih od posljedica koronavirusa. Prema najnovijim podacima SAD ima više od 611.000 oboljelih i 25.924 preminulih.

IZVORMondo.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.