Priključak platili 100.000, a bez vode već pet godina

Gornji Milanovac – Na periferiji Gornjeg Milanovca još nije rešen problem vodosnabdevanja

Oko 50 domaćinstava iz Brđana u okolini Gornjeg Milanovca nema vodu za piće, iako je svako od njih – još pre 11 godina – na vreme uplatilo po 100.000 dinara za gradnju mreže i drugih postrojenja. Cevi regionalnog vodosistema „Rzav“ odavno prolaze kroz selo, napajaju neka domaćinstva, ali ne i pomenutih pedesetak…

Najgore je u zaseoku Tešića Brdo, o čemu svedoče Olivera Tešić, Milan Nikšić, Milorad Gajrović, Ljubiša Topalović, Viliman Tešić, Saša Tešić, Danijela Tešić, Radoslav Tešić…

– Zvuči neverovatno, ali glavna vodovodna cev prolazi kroz dvorište moje porodice, a mi nemamo vodu! Prisiljeni smo da je kupujemo, dovozimo u cisternama, flašama… Izračunali smo da nas je to, za 11 godina, koštalo više od 400.000 dinara, u šta nismo ubrojali troškove goriva, na primer – navodi Olivera Tešić.

Razumljivo je, stoga, što su ljudi na ivici strpljenja. Neki, srećom, imaju svoje bunare, ali je voda iz njih često loša za piće…

Mnogi imaju stoku, neki i po 40 krava, pa se svi muče da je napoje. A, svojevremeno su – osim pomenutih 100.000 dinara, za koje su neki morali da podižu i bankarske kredite – vlasnici „žednih“ plaćali i samodoprinos za vodovodna postrojenja, pa pitaju nadležne gde je završio njihov novac. Pritom, po sporazumu „dinar na dinar“, država je uplatila isti iznos za svako domaćinstvo.

– Od predviđenih pet vodovodnih rezervoara potpuno je izgrađen samo jedan i neka domaćinstva u donjem kraju sela su priključena. Iz nama nepoznatih razloga, obustavljena je dogradnja ostalih, izgrađenih uglavnom dopola. Cevi prolaze kraj naših kuća, tu su i šahtovi, ali prazni – kažu domaćini, najavljujući i šire proteste, ako im iz slavina uskoro ne poteče dragocena tečnost.

NOVAC NA RAČUNU

– S obzirom na to da nikada nije bilo dovoljno novca, izvođači su od 2009. do 2013. obustavili radove, pa nije izgrađen nijedan rezervoar. Ali u rad je puštena prva zona vodovoda, gde su škola sa stotinak đaka, ambulanta, Dom kulture… Nažalost, 2015. su radovi ponovo stali, pa na računu još „stoje“ dva miliona od Mesne zajednice i četiri miliona od lokalne samouprave. Na tender za nastavak posla se, međutim, niko nije javio, a ja sam podneo više od 50 zahteva državnim institucijama da naš vodovod konačno bude završen – kaže predsednik MZ u Brđanima Goran Kićanović.

KO JE NADLEŽAN?

– Javno preduzeće za izgradnju više nije korisnik budžetskog novca, već ga samo zarađuje, pa više nije nadležno za problem u Brđanima, osim još samo za rezervoar R-2 koji će biti završen ovih dana. Za sve ostalo treba pitati opštinsku upravu… Te 2006. je potpisan ugovor vredan 82 miliona dinara, koji podrazumeva 36 kilometara vodovoda u pet visinskih zona, sa pet rezervoara, a suinvestitori tog projekta su bili Ministarstvo poljoprivredu i MZ u Brđanima. Ipak, iako su meštani uredno izmirili sve obaveze, nije uvek bilo dovoljno novca – objašnjava direktor Božidar Vučetić.

TV Lav Plus / Izvor: Novosti

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.