PREMINULE JOŠ TRI OSOBE: 62 nova slučaja koronavirusa

Foto: Freepik

Prema poslednjim podacima, u Srbiji su potvrđena 62 nova slučaja koronavirusa. Preminula su još 3 pacijenta. Procenat pozitivnih je 1,2 odsto i jasan je trend da se ovo gasi, ali je opreznost neophodna, ističe epidemiolog Predrag Kon.

U Srbiji je koronavirusom zaraženo ukupno 10.076 osoba, od kojih su 62 registrovane u poslednja 24 sata.

U poslednja 24 sata preminule su još tri osobe, pa se ukupan broj preminulih popeo na 218. Procenat smrtnosti je 2,14 odsto.

Ukupno su testirane 145.604 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, saopštio je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za medije.

Hospitalizovana su ukupno 1.123 pacijenta, a izlečeno je do sada 3.220.

U Infektivnoj klinici u Beogradu nalaze se 54 pacijenta, starom delu KC Niš 109, novom delu KC Niš 4, KC Vojvodine 25, KC Kragujevac 36, bolnici „Dragiša Mišović“ 97, Klinici za pulmologiju u Beogradu 26, bolnici u Zemunu 81, bolnici na Zvezdari 73, Opštoj bolnici Pančevo 79, bolnici u Leskovcu 113, bolnici Karaburma 53, Institutu „Banjica“ 36, na Beogradskom sajmu 19, Novosadskom sajmu 36, u Novom Pazaru 31, Plavoj hali u Čačku 5, Banji Junaković u Apatinu 26, Banji Selters 34, Niškoj banji 113, Sokobanji 79.

U bolnici „Dragiša Mišović“ hospitalizovano je 19 dece, šest majki, tri bebe i tri porodilje i jedna trudnica, rekao je Kon i dodao da je u KC Niš smešteno troje dece.

Kada je reč o hospitalizovanima u Leskovcu, Kon je rekao da je od 113 pacijenata, 36 radnika fabrike „Jura“ i pet zdravstvenih radnika koji čekaju negativan test za povratak na posao.

U KC Niš hospitalizovano je još sedmoro korisnika iz Gerontološkog centra Niš.

Što se tiče Gerontološki centra u Nišu, u KC Niš se nalazi još sedam pacijenata Gerontološkog centra. Ukupan broj preminulih mi nije trenutno poznat, ali je ranije saopštavan. Ranije je saopšteno da je iz dva gerontološka centra bilo oko 200 obolelih koji su lečeni u KC Niš, izjavio je Kon.

Kon je rekao da će na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba biti donete nove mere.

Dva meseca su otkako je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju kovida 19, Srbija je ušla u 10. nedelju epidemije i može se očekivati da se kriva zaraženosti spusti i na jedan odsto.

Epidemija se primiruje, ali pojava novih žarišta upozorava da se nije potpuno ugasila i da se može očekivati ponovni porast obolelih, rekao je za RTS doktor Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da će privremena bolnica na Sajmu u Beogradu, u kojoj se trenutno nalazi 21 pacijent, raditi još najmanje nedelju dana u smanjenom kapacitetu.

Uz nova pravila i mere prevencije, od jutros su sa radom počele predškolske ustanove, kao i produženi boravak za decu u školama.

Rade i šalteri MUP-a na kojima građani mogu podneti zahteve za izdavanje ličnih dokumenata. Počeli su da rade sudovi. Vlada će doneti uredbu o uslovima pod kojima će moći da se uđe u zemlju.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.