PREKO 8000 ZARAŽENIH: 5 osoba preminulo, još 263 nova slučaja

Foto: Pixabay

Ukupan broj zaraženih koronavirusom je 8.042, a izlečeno je 1.182. Preminulo je 156 osoba.

Vlada Srbije usvojila je odluku da zabrana kretanja naredne nedelje traje od četvrtka 30. aprila u 18 časova do ponedeljka 4. maja u 5 časova ujutru.

U KCV 81, u Pančevu 101 pacijent

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) od kovid 19 infekcije leči se 81, a u Opštoj bolnici u Pančevu 101 pacijent, saopštio je Pokrajinski štab.

Od toga, u KCV se na mehaničkoj ventilaciji nalazi sedam, a u pančevačkoj bolnici jedan pacijent.

U privremenoj izolacionoj bolnici u hali 1 Novosadskog sajma, u kojoj se leče oboleli sa lakšom kliničkom slikom kovid 19 infekcije, u ovom trenutku je smešteno 60, a u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Junaković u Apatinu 47 pacijenata.

Uprkos stalnom smanjivanju ukupnog broja obolelih, za konačnu pobedu nad epidemijom virusa kovid 19 od presudnog značaja je da građani nastave da se ponašaju maksimalno odgovorno i da primenjuju sve mere predostrožnosti, uključujući strogo poštovanje socijalne distance, nošenje zaštitnih maski i rukavica i upotrebu dezinfekcionih sredstava, apelovao je u saopštenju Pokrajinskog štaba.

Porast broja obolelih u Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani

Prema današnjim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u Podunavskom okrugu zabeleženo je 192 slučajeva infekcije virusom kovid-19.

U Smederevu i dalje ima najviše obolelih, 113. Od tog broja, najviše obolelih je iz Doma za stare, 71 korisnik i 12 zaposlenih.

Porast obolelih, evidentiran je i u Smederevskoj Palanci, gde ima 57 zaraženih.

U Velikoj Plani, broj se za kratko vreme, povećao na 22.

Preminulo još pet osoba, nova 263 slučaja

Do 15 časova 26. aprila 8.042 potvrđena slučaja. Od poslednjeg izveštaja, testirano je 4.365 osoba, od kojih je 263 pozitivno.

Preminulo je još pet osoba, ukupno 156.

Nedimović: Nadam se da ćemo dobiti rat sa kovidom

Dom učenika u Nišu, koji radi kao privremena kovid bolnica, sutra će biti stavljen u fazu mirovanja, dezinfikovana i pripremljena za novu fazu borbe protiv koronavirusa, rekao je Nedimović.

Ono što je preduzeto u bolnici „Toponica“ vredno je svake pohvale, rekao je ministar dodajući da se tamo mere primenjuju od 9. marta.

Najveći udar na Niš je bio kada su korisnici gerontoloških centara premešteni u KC Niš, istakao je Nedimović. Dodaje da je danas situacija mnogo drugačija i da je slobodno 300 kreveta.

Dobili smo bar dve bitke i da ćemo rat sa kovidom na prostoru Nišavskog i Topličkog okruga dobiti, istakao je ministar navodeći da je zdravstveni sistem opremljen a građani mogu biti spokojni.

Potrebni dodatni kapaciteti za smeštaj majki i dece

Od koronavirusa je do sada lečeno 88 dece i kapaciteti za decu i majke su popunjeni i o tome bi trebalo brzo da se razmišlja da se otvore na drugim mestima, prvenstveno mislim na Niš i jug Srbije, ističe epidemiolog Predrag Kon.

Oni su dobro, ali su majke bolesne. Srećna okolnost je da deca imaju lakšu bolest i da pritisak vezan za to nije bio već. Sada četvrtina kapaciteta Dragiše Mišovića su deca sa majkom, navodi Kon.

Ministar Nedimović dodaje da su i u KC Niš smeštena deca sa pratiocima i da kapaciteta ima dovoljno.

Kon: Nećemo podržati otvaranje škola i vrtića pre 1. juna

Lekarski deo tima ne misli da treba škole i vrtići da se otvore pre 1. juna.

To nećemo podržati zbog mogućeg širenja, kaže Kon.

Kada je reč o teretanama, epidemiolog navodi da one bez rizika ne bi mogle da postoje.

Vidi se naglo povećanje saobraćaj, ljudi izlaze na lepo vreme. Ako počne uobičajena komunikacija, rizik je na stotine puta veći, ukazuje Kon.

Odgovarajući na pitanje novinara da li u Zabeli ima zaraženih, epidemiolog Kon je rekao da nema tu informaciju.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.