Potpisan komercijalni ugovor za auto-put Preljina–Požega

Komercijalni ugovor za izgradnju novog auto-puta u Srbiji, od Preljine do Požege na Koridoru 11,vredan 450 milona evra, potpisan je u Budimpešti na samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, v. d. direktora „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak i potpredsednik kineske kompanije „China Communications Construction Company Ltd“ Sun Ziu, potpisali su ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji auto-puta E-763, od Preljine do Požege, u dužini od 30,9 kilometra.
Taj auto-put ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd–Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.
Skoro trećinu trase na budućem auto-putu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli.
Deonica Preljina–Požega je podeljena na tri manje deonice.
Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave u dužini do 8,27 kilometara.
Od Prijevora do Lučana bi trebalo asfaltirati 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela „Laz“ od 1.750 metara.
Treća poddeonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.
Ta deonica je nastavak projekta izgradnje auto-puta „Beograd – Južni Jadran“, ukupne dužine 258 kilometara.
U Srbiji je 2016. na Koridoru 11 pušten u saobraćaj autoput Ljig–Preljina u dužini od 40 kilometara, a u uskoro bi trebalo da bude završen i ceo potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 kilometra.
Na toj trasi su deonica Ub–Lajkovac koju su ranije izgradili domaći izvođači, a Kinezi sa domaćim podizvođačima su pri kraju gradnje dve deonice: Obrenovac–Ub i Lajkovac–Ljig.
Kinezi grade i auto-put od Surčina do Obrenovca koja će biti završen 2019.
Planira se i gradnja od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

Izvor: Tanjug

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.