POLICIJSKI ČAS PONOVO MOŽE DA SE DESI? Dr Janković upozorava na širenje koronavirusa

Dr Srđa Janković

Imunolog Srđa Janković kaže da virus korona i dalje ima potencijal širenja, da je Krizni štab zbog toga reagovao te da su maske obavezne u javnom prevozu, a preporuka je da se nose u zatvorenom prostoru kao što su banke, pošte, prodavnice.

On je rekao da se može sprečiti širenje ukoliko se svi budu pridržavali preporuka koje su i do sada bile na snazi, ali su sada pojačane.

Svi bi trebalo da nose masku. Maska ne štiti stopostotno, ali ukoliko je svi nosimo epidemija se usporava za 40 odsto. To su pokazali poslednji objavljeni radovi, rekao je Janković za TV Pink.

Ističe da je važna fizička distanca na otvorenom prostoru. Dodaje da je povećan broj zaraženih opomena za sve nas da moramo da pazimo, da zaštitimo sebe i druge, jer je virus među nama.

Potencijal širenja postoji, zbog toga stežemo protivepidemijski obruč. Broj novozaraženih raste i to želimo da sasečemo u korenu, naveo je on.

Policijski čas? Može da se desi

Ilustracija, Foto: MNA/Miloš Lukić

Upitan da li se može desiti da se ponovo uvede vanredno stanje i policijski čas, Janković je rekao da se ta opcija ne razmatra u ovom trenutku.

Ukoliko rizik postane veći može i to da se desi i da se takve mere uvode, ali u ovom trenutku one nisu u razmatranju, naglasio je on.

Govoreći o proslavi mature, Janković je rekao da u ovom trenutku nisu zabranjena takva okupljanja, ali da distanca mora da se poštuje.

Znamo da su na maturama emocije uzavrele, kao na derbiju, i da je teško održati distancu. Međutim, to je surovost koju moramo da progutamo, zaključio je on.

IZVORTanjug / Blic
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.