Počinju radovi na iskopavanju srednjevekovnog grada Jagata

Zavičajni muzej iz Priboja ove godine započinje radove na iskopavanju srednjovekovnog grada Jagat, jednog od pet utvrđenih srednjovekovnih gradova na teritoriji opštine Priboj, za koje se ni danas ne zna pouzdano kada su nastali. Tim povodom danas je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, potpisao sa direktorom Zavičajnog muzeja Savom Derikonjićem ugovor o finansiranju projekta „Srednjovekovni grad Jagat“. Projekat iskopavanja srednjovekovnog grada Jagat sprovodi se preko Programa javnih radova, a uz finansijsku podršku Opštine Priboj. Za ovu godinu je iz sredstava lokalne samouprave izdvojeno 2 miliona dinara, a sam projekat iskopavanja sprovodiće se tri godine. U pitanju je tvrđava koja zauzima prostor od 1,2 hektara, sa ostacima kule osmatračnice, odbrambenog zida i odbrambene kule četvorougaonog oblika. Nastanak Priboja kao grada direktno je povezan sa utvrđenjem Jagat na Biću, što se dalo zaključiti iz istorijskih spisa. Iako se pouzdano ne zna kada je nastalo ovo utvrđenje, pretpostavke su da je nastalo početkom 14. veka, imajući u vidu da se grad kao utvrđenje već u 15. veku uvodi u istorijske spise.

Sam grad Jagat vekovima je prelazio iz države u državu, a neretko je bio granica između država, Despotovine i Bosne. Posle okupacije od strane turske vlasti, postao je deo turske odbrambene linije oko 1530. godine, gde je postojao garnizon turske vojske od 150 vojnika, koji su prema istorijskim podacima iz tog vremena, izdržavani zahvaljujući porezu koji se uzimao od meštana okolnih mesta Mažići, Banja i Goleša. Oko 1830. godine, kada je bio ustanak u Bosni, nakon zauzimanja grada od strane bosanske vojske, grad je opusteo i nikada nakon toga nije više imao svoju namenu.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.