Počela liturgija u Hramu Svetog Save, kasnije opelo i sahrana patrijarha Irineja

Foto: Printscreen/RTS

Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti hrama Svetog Save na Vračaru, koja je predviđena kao zagrobno mesto i za sve buduće poglavare Srpske pravoslavne crkve (SPC). Kako je ranije najavljeno, u 9 časova počela je liturgija, a zatim slede opelo i sahrana.

Kako je najavio Sinod SPC, zaupokojenu litugriju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva SPC i gostiju iz drugih pomesnih pravoslavnih Crkava, a tokom nje obratiće se episkop bački Irinej, član Sinoda.

U nastavku liturgije biće služeno opelo.

Planirano je da se besedama od patrijarha Irineja oproste i starešina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić, mitropolit Hrizostom, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Foto: Printscreen/RTS

Sinod je poručio građanima da će se SPC tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi, kao i da je zbog toga obezbeđen direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije.

Takođe, Sinod je saopštio da, u skladu sa Ustavom, SPC preuzima dužnosti patijarha, a da će predsedavati mitropolit Hrizostom, koji je i najstariji po činu u ovom telu. Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke izabran je episkop šumadijski Jovan.

Foto: Printscreen/RTS

Građani su juče patrijarhu mogli da odaju počast u Sabornoj crkvi, gde veliki broj ljudi i sveštenstva nije nosio masku i poštovao predviđenu distancu.

Kovčeg s telom patrijarha je bio otvoren, a preko je stavljeno i providno staklo. Uprkos tome, brojni građani celivali su kovčeg.

Patrijarh SPC Irinej preminuo je u petak u 91. godini, nakon borbe sa koronavirusom.

Sumirajući deceniju koju je proveo kao poglavar, početkom ove godine, rekao je da živimo u vremenu kada nije lako biti na nekom visokom položaju, pa tako nije jednostavno ni biti patrijarh, navodeći da se trudio i činio sve što je u njegovoj moći da Crkvu vodi ispravnim putem.

Srpska pravoslavna crkva je objavila da je patrijarh Irinej preminuo u 7.07 sati u vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu.

Zbog smrti patrijarha, Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost od 20. do 22. novembra.

IZVOR Beta/Insajder
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime