PET OSOBA PREMINULO: Još 260 zaraženih, vrtići će morati da rade

Foto: Pixabay

Prema poslednjim podacima u Srbiji je potvrđeno 260 slučajeva koronavirusa. Preminulo je pet pacijenata, ukupno 130.

Zahvaljujući trenutnoj epidemiološkoj slici i podacima od prethodnih nekoliko dana, moguće je, kažu stručnjaci, ublažiti neke mere zaštite od virusa.

Veliko je pitanje koliko će kasnije i sledeće godine biti potencijal virusa veliki, objašnjava dr Kon i dodaje da je za svaki zemlju veliko pitanje koliko je spremna.

Dr Lončar dodaje da ćemo morati da naučimo da živimo sa koronavirusom.

Najbolje da shvatimo da je koronavirus pored nas i da ćemo morati da naučimo da živimo sa njim, objasnio je ministar zdravlja.

Prema njegovim rečima odmah je prihvaćeno postepeno ublažavanje mera.

Ono što je najbitnije, i o tome pričamo 2-3 nedelje, da bi trebalo popuštati mere koje su uvedene za starije, kaže Kon objašnjavajući da se to uradilo sa dozvolom da tri puta nedeljno izlaze.

Odustajanje od života ne dolazi u obzir

Prema njegovim rečima, biće drugačije kada se vrati prevoz – „to je ozbiljnije“, ali mora se vratiti u redovan život u nekom trenutku.

Bilo kakvo odustajanje od života neminovno dovodi do pada elana, moramo pokrenuti život i sve kritičare oštrih mera moramo da poslušamo. Da smo ih slušali u samom startu onda bi se svi osvestili kada bi imali stotine mrtvih u kratko vreme. Policijski čas je naglo osvestio ljude da je važno pridržavati se mera, kaže on.

Navodi da ne možemo da vidimo unapred osim nedelju do dve dana.

Ne treba se brinuti za popuštanje mera, oni koji se bave ekonomijom i vođenjem države imaće ogroman posao da nas vrate u život, a naš posao je da to vraćanje u život ne ugrozi javno zdravlje, kaže.

Vrtići moraju da počnu da rade

Moraće vrtići da počnu da rade, tu izlaza nema, kaže dr Kon.

Poslodavci će morati da se pridržavaju propisanih mera kada je u pitanju vraćanje radnika na posao.

Ministar Lončar navodi da su nabavljene stotine respiratora, a kaže i da je zaštitne opreme bilo onoliko koliko se smatralo da je neophodno.

Nabavkom opreme smo izbegli najgore, zaštitili smo zdravstvene radnike, kaže Lončar.

Što se hlorokina tiče, Lončar navodi da su mu se javili hronični pacijenti koji ne mogu bez hlorokina i zato će svima koji donesu dokaz da ga koriste biti omogućeno da ga kupe.

Otvaranje bazena zavisi od situacije, ako bude potpuno mirna i to će biti dozvoljeno bez obzira što virus može da tinja, rekao je dr Kon, i dodaje da nije isto putovati van granica i u okviru granica zemlje. Ali, da li će to ostati na nivou preporuke još nije utvrđeno.

Ja se najsigurnije osećam kod kuće u Srbiji, kaže Kon.

Situacija sve bolja i bolja

Kad budemo imali prve dane bez smrtnih ishoda tada smo slavljenici, pre toga nismo, kaže dr Kon.

Prema rečima Lončara krajnje je neozbiljno razgovarati o vakcini i leku, jer ih još uvek nema.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.