PET OSOBA PREMINULO: Danas 162 pozitivna pacijenta, zabrana kretanja za 1. maj

Prema najnovijim podacima, koronavirusom zaraženo je još 162 ljudi, ukupno 7.276. Borbu sa kovidom izgubilo još petoro ljudi, ukupno 139 smrtnih slučajeva. Zabrana kretanja i ovog vikenda najverovatnije od petka u 18 sati do ponedeljka ujutru u 5.

Konstantno pada broj obolelih u Vojvodini

Situacija u Vojvodini epidemiološki zadovoljavajuća prethodnih sedam dana, konstantno pada broj obolelih, imamo i izrazito povećanje onih koji su ozdravili, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Iz KCV otpušten 131 pacijent, u ovom trenutku leži 75 onih koji leže na Infektivnom odeljenju.

Trend je posledica svega što se događalo, mera koje su sprovedene, ističe Gojković, dodajući da to daje motiv da se u takvom tempu nastavi i dalje.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da Srbije izlazi iz epidemije. Vraćanje virusa na severnu hemisferu je postao sve jasnije artikulisan kako po stavovima SZO, a tako i po stavovima predsednika nekih država i o tome se ozbiljno razmišlja, dodaje Kon.

Kada izađemo iz ove situacije, moramo da sačuvamo i kapacitete i sposobnost brzog reagovanja i postupno da smanjujemo mere kako bismo zadržali preko potrebnu budnost, ističe Kon.

Nećemo odjednom da uđemo u normalan život, ističe epidemiolog.

Mere ostaju na snazi

Izlazimo iz intenzivne aktivnosti virusa i epidemijskog javljanja bolesti, kad dođemo do desete nedelje, biće pojedinačnih otkrivanja bolesti, navodi Kon.

Eskcesne situacije su moguće ali sve manje, jer je nadzor sve bolji a aktivnost virusa je manja, dodaje epidemiolog Kon.

Pre otvaranja granica je potrebno napraviti dobru strategiju kako ćemo se štititi od importovanih slučajeva, napominje Kon dodajući da će mere u okviru epidemije biti na snazi i dalje.

Na Institutu za onkologiju bilo je ukupno 64 zdravstvena radnika zaraženih koronavirusom, a sada ih ima 12, rekao je Zoran Gojković.

Nema žarišta u Srbiji

Više nemamo nijedno ozbiljno žarište, svuda je ispod 15 odsto zaraženih, a u većini delova Srbije ispod 10, a Vojvodina se gasi, Beograd takođe – nešto iznad šest odsto, napominje Kon.

Ukupno u Srbiji je oko šest odsto inficirano od broj testiranih.

Ne vidimo odakle bi moglo ponovo da se pokrene. Zato je otvaranje granica i saobraćaja nešto što je vrlo ozbiljno i o tome se mnogo priča, govori se o imunološkim pasošima, navodi epidemiolog dodajući da treba razmišljati i o odlasku i o ulasku u zemlju.

Vakcinacija je velika nada da iskorenimo koronavirus

Vakcina može da bude napravljena i mogu da postoje preliminarni dokazi da deluje, ali treba više vremena za masovno korišćenje, kaže imunolog Srđa Janković.

Vakcinacija je velika nada da iskorenimo koronavirus, ne savetujem oslanjanje na vakcinu u narednih godinu i po dana, do dve.

Kon: Logično da kretanje bude zabranjeno i za 1. maj

Epidemiolog Predrag Kon smatra da je logično da i za 1. maj bude zabrana jer je to, kaže, poslednji trenutak kad može da se sve ovo pokvari.

Što se tiče Đurđevdana, mislim da ne treba ništa dodatno raditi, zabrana kretanja je do 18 časova, to je moje lično mišljenje, kaže Kon.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.