PAZITE KAKO PARKIRATE: „Oko sokolovo“ od danas kažnjava nepropisno parkiranje

Izvor: N1

Sistem „Oko sokolovo“ Komunalne milicije, koji je namenjen za otkrivanje nepropisno parkiranih vozila, od danas počinje sa kažnjavanjem vozača.

Sistemom „Oko sokolovo“ opremljeno je 18 džipova marke „Land Rover Discovery“. Ovaj sistem je od nedavno bio u fazi testiranja i slao je samo opomene vozačima.

U proseku, na dnevnom nivou uočeno je između 1.200 do 1.300 vozila u 93 centralne ulice kojima se kretalo vozilo sa sistemom ‘Oko sokolovo’. Od danas ćemo imati preciznije podatke, jer počinje slanje obaveštenja o zatečenim vozilima sa uputstvom kako da se uplati prekršajni nalog, precizirao je za TV Prva sekretar za poslove Komunalne milicije Ivan Divac.

Ovaj sistem pokriva 93 gradske ulice čiji je spisak istaknut na sajtu Grada Beograda, u delu Komunalne milicije, ali je i svaka pojedinačna ulica označena posebnim znakom.

Softver snima vozila u prekršaju, a zapis u elektronskoj formi šalje Pošti Srbije, koja štampa i šalje na kućnu adresu vlasnika vozila. Ukoliko reši da plati kaznu po prekršajnom nalogu, biće mu odobren popust od 50 odsto.

Ukoliko vlasnik nije načinio prekršaj, treba u roku od osam dana da se izjasni ko je upravljao vozilom, jer će u suprotnom protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak zbog prikrivanja podataka o počiniocu kažnjivog dela.

Kazne se kreću u rasponu od 5.000 do 25.000 dinara

Kako je rekao Divac, uvedena je i nova kazna od 10.000 dinara za parkiranje na kolovozu u ulicama gde se kreće javni prevoz. Ta kazna biće naplaćivana i u svim drugim ulicama gde patrole Komunalne milicije budu zatekle vozilo na kolovozu koje ometa obavljanje saobraćaja, najavio je Divac.

IZVOR021.rs / Nova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.