Pandemija povećala broj slučajeva nasilja u porodici u Srbiji

Ilustracija, Foto: chroniclenewspaper.com

Koordinatorka Multietničke feminističke mreže Danica Jovanović izjavila je da je pandemija koronavirusa povećala broj slučajeva nasilja u porodici u Srbiji, što se vidi po broju poziva njihovom SOS telefonu na jezicima nacioonalnih manjina.

Želimo da pozovemo institucije da učestvuju u našoj kampanji, da nas podrže i budu uz nas u rešavanju ovih problema. Apelujemo da se pred nasiljem na zatvaraju oči, nego da se ono prijavi, procesuira, a žrtve nasilja podrže i kroz poboljšanja u zakonodavnom sistemu i kroz senzibilizaciju institucija, rekla je Jovanović, povodom 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama.

Ona je upozorila da su predstavnice nacionalnih manjina na selu trostruko diskriminisana grupa.

Najavila je da će tokom ovogodišnje kampanje biti predstavljeno istraživanje „Socio-ekonomski status manjinskih žena u kovid pandemiji“, koje je podržala Fondacija za otvoreno društvo.

Konsultantkinja i administratorka u Udruženja Roma Novi Bečej Vesna Ćerimović ocenila je da je iz kruga nasilja jako teško izaći, ali da je ženama koje se odluče da izađu iz nasilja sve mnogo lakše, jer mogu da pruže podršku ženama koje su u nasilju.

Put izlaska je veoma dug, one prolaze kroz psihološke terapije, pružamo im psihološku i emotivnu podršku, radimo sa njima na prevazilaženju tih trauma i strahova od svega što su preživele. Na kraju sve rezultira time da one mogu biti podrška drugim ženama u istoj neželjenoj situaciji, kazala je Ćerimović.

Upozorila je i da pojedini mediji često, čak i u dobroj nameri da ukažu na probleme nasilja, čine medveđu uslugu žrtvama nasilja.

Mediji treba da pronađu adekvatan način izveštavanja i da približe ljudima problem nasilja u porodici. Medijsko insistiranje na pojedinačnim slučajevima u kojima su nakon izlaska žene iz nasilja, deca pripala nasilniku, žene pogrešno upućuje da je to uvek slučaj i umesto da izađu iz nasilja, one biraju da u njemu ostanu. Za nasilje nema opravdanja i to mora da bude glavna poruka medija, kazala je ona.

IZVORBeta / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.