PADA BROJ ZARAŽENIH: 196 novih slučajeva, 6 osoba preminulo

Foto: Pixabay

U poslednja 24 sata koronavirus je potvrđen kod još 196 osoba od 5.906 testiranih. Do sada je zaražno ukupno 9.205 ljudi.

Kovid-19 odneo je još 6 života. Preminula su dva muškarca i četiri žene, a ukupno od početka epidemije preminulo je 185 osoba.

Jedna osoba od preminulih je bila korisnik gerontološkog centra.

Hospitalizovano je 2.375 osoba, na respiratorima je 65 pacijenata. Do sada je izlečeno njih 1.379.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 563 korisnika i 113 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđen je virus kod 563 korisnika i 113 zaposlenih. Do sada je izlečeno 119 korisnika i 67 zaposlenih.

Janković: Poruka je bez okupljanja

Iako je skraćen policijski čas, poruka je da i ovog vikenda treba izbegavati okupljanja, kaže infektolog Srđa Janković.

Ako dozvolimo okupljanja i ako se okupljamo i dolazimo u bliske kontakte u većem broju ugrožavamo sve što je do sada postignuto, poručuje Janković i dodaje da i dalje važi zabrana okupljanja, kao i da ne znamo koliki je kolektivni imunitet.

Broj umrlih zabrinjavajući, posledica ulaska u gerontološke centre

Broj umrlih jeste zabrinjavajući, ali je posledica onoga što se dešavalo tri nedelje ranije, tj. ulaska virusa u gerontološke centre, navodi epidemilog Predrag Kon.

Istakao je da to nije smelo da se desi i da nam nažalost sada ostaje da samo gledamo posledice toga.

Kon: Ne brine me ukidanje vanrednog stanja, mere zabrane okupljanja ostaju

Ukidanje vanrednog stanja me ne brine toliko kao epidemiologa, jer je vezano samo za ukidanje policijskog časa, vanredne mere i dalje mogu ostati, kaže Kon.

Ukazao je da su to mere zabrana javnog okupljanja sa jasnim ograničenima.

Činjenica je da se smanjuje procenat pozitivnih što direktno pokazuje da se smanjuje cirkulacija virusa i to omogućava da malo olabavimo mere po pitanju zabrane kontakata, rekao je Kon.

Istakao je da će kada se ukine zabrana kretanja stariji moći da se kreću u svako doba, ali da zabrana kontakata prvenstveno ostaje na snazi zbog njih, jer su najrizičnija grupa.

Koliko god da je to bolno za njih u ovom trenutku, to će biti tako sve do onoga trenutka kada virusa ne bude bilo, kada više nema ljudi koji će se javljati sa indikacijama, rekao je Kon i dodao da nije nemoguće da ćemo to dočekati u junu.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.