Otvorena manifestacija „Štampana reč 2017“

U organizaciji Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”, u sredu, 7. februara, otvorena je devetnaesta po redu izložba „Štampana reč 2017” u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku. Na ovogodišnjoj izložbi prikazana je čačanska izdavačka produkacija iz 2017. godine koja broji 292 monografske i 33 serijske publikacije koje je objavilo 67 izdavača. Izložbu prati katalog i plakati na kojima su ispisani citati i pesme zavičajnih autora koji govore o čitanju i knjizi. Autori ovogodišnje izložbe Tamara Janković, Tijana Bežanić i Olivera Nedeljković predstavile su javnosti bogatu i raznovrsnu izdavačku produkciju na jednom mestu.

U ime Gradske uprave publiku je pozdravila Milica Dačić, zamenica gradonačelnika istakavši značajnu ulogu Biblioteke u kulturi Čačka, pohvalila bibliotekare i njihovo zalaganje za očuvanje zavičajne baštine i osvrnula se na koheziju koja postoji između autora, izdavača i čitaoca. Takođe, Milica Dačić je iskoristila priliku da podseti sugrađane da se ove godine očekuje završetak izgradnje zgrade za Biblioteku.

Jedan od autora izložbe, Tijana Bežanić se obratila posetiocima i zahvalila izdavačima, autorima i drugim saradnicima koji su dostavljanjem svojih publikacija omogućili realizaciju ovogodišnje izložbe, a ujedno ispunili i zakonsku obavezu o dostavljanju lokalnog obaveznog primerka. Nakon završetka izložbe, 28. februara, izložene publikacije će biti smeštene i trajno sačuvane u Zavičajnom odeljenju čačanske Biblioteke, a u 24. broju časopisa Glas biblioteke biće publikovana bibliografija ovih izdanja. Ovakav bibliografski popis predstavlja vredan prilog prilikom izrade tekuće nacionalne bibliografije, a samim tim i permanentno svedočanstvo postignuća čačanskih izdavača tokom jedne kalendarske godine.

Žiri u sastavu Vojislav Radonjić, predsednik, Lela Tomašević i Dragana Lazović doneo je jednoglasnu odluku da Nagrada „Isailo A. Petrović” pripadne dizajneru Milenku Savoviću za likovno-grafičku opremljenost publikacije Jermeni u Čačku : 1885-1950 u izdanju Narodnog muzeja Čačak. Obrazloženje žirija pročitala je Lela Tomašević u kome je navedeno da se spomenuta knjiga „izdvojila svojom elegantnom koricom, pravim izborom tipografije, a da je izbor boja štampe uvodnih strana fino usklađen sa temom knjige”. Pored glavne nagrade, žiri je odlučio da pohvali knjigu pesama Dok anđeli pevaju ilustrovanu nežnim akvarelima, kao i knjigu U potrazi za Ljubicom, primamljivo štampanom u komplementarnom plavo-narandžastom paru.

Nagrada „Danica Marković” je dodeljena autorki publikacije Jermeni u Čačku : 1885-1950 mr Marijani Matović i izdavaču Narodnom muzeju Čačak. Odluku o dobitniku Nagrade doneo je žiri u sastavu Savo Stijepović, predsednik, Marija Orbović i Slobodan Nikolić. Po rečima žirija „nagrađena knjiga na nov i zanimljiv način predočava temu koja je u ovom obimu i na ovaj način prvi put obrađena. Istorijske činjenice koje se odnose na zemlju drevnog Zakavkazja, kao i manje poznatu opštenacionalnu prošlost, ali i prošlost Čačka, nisu izložene kao prostodušno poređana dokumentarna stvarnost, već su smeštene u kontekst prozne forme koja uspešno prati nit uzorno sprovedenog naučno-popularnog metoda. Knjiga obrađuje malobrojna otkrivena dokumenta u vezi sa jermenskim porodicama u Čačku koja su bila pohranjena u depoima Međuopštinskog istorijskog arhiva. Njihovo izvođenje na svetlost dana i uobličavanje u celovit tekst poduhvat je više nego dostojan pažnje”.

Svečano otvaranje izložbe povereno je gospođi Koviljki Letić, istoričaru u penziji čiji je istraživački rad na temu osnovnih škola u čačanskom, dragačevskom i rudničkom kraju dobro poznat ovdašnjoj i široj publici. Svojom besedom istakla je da su „knjige deo duše, deo korena naroda, vesnici nauke, umetnosti, stvaralaštva, kulture, učenja, rada”. Njihova primarna uloga je da spreče zaborav i ostave svedočanstvo o prošlosti budućim generacijama.

Za muzički program bile su zadužene Milica i Katarina Matović, postdiplomci na Filološkom fakultetu u Beogradu i članovi hora „Svetog vladike Nikolaja žičkog” pri crkvi Sv. kneza Lazara u Ljubiću, koje su izvele dve kompozicije „Noć u Hilandaru“ i „Suza Kosova”. Voditelj programa bila je Marija Radulović.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.