OTKRIVENO 599 ŽRTAVA TRGOVINE LJUDIMA U SRBIJI: 40 posto čine deca

Izvor: Shutterstock

Povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 30. jula, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima (CZZTLJ) i Centar za istraživanje i razvoj društva (IDEAS) upozorili su da je u Srbiji od 2012. godine do kraja juna 2020. godine identifikovano 599 žrtava trgovine ljudima, od kojih čak 39 odsto čine deca, saopštile su te dve organizacije.

Kako je navedeno, izbeglice i migranti predstavljaju posebno ranjivu društvenu grupu koja je u pojačanom riziku, pa je među njima prepoznato 125 pretpostavljenih žrtava, dok je 11 osoba identifikovano kao žrtva.

Dodatnom riziku, ističe se, izložena su deca izbeglice imigranti bez pratnje roditelja ili staratelja.

Prema poslednjem izveštaju Ekspertskog tela za borbu protiv trgovine ljudima Saveta Evrope (GRETE) i izveštaju Stejt departmenta, Srbija je učinila značajne pomake u zaštiti žrtava trgovine ljudima, ali je istaknuto i da je potrebno uložiti više napora u unapređivanju preliminarne i proaktivne identifikacije žrtava, posebno dece kako bi se smanjila njihova ugroženost.

Posebno zabrinjava podatak Analize efektivnosti preliminarne identifikacije, a koju su sproveli CZZTLJ i IDEAS, da je 57 odsto žrtava imalo kontakte sa državnim sistemima i nevladinim organizacijama, a da niko nije posumnjao na njihovu eksploataciju.

IZVORFoNet
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.