OSAM OSOBA PREMINULO: Koronavirusom zaraženo 325 ljudi, kritično u Čačku i Zlatiborskom okrugu

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je koronavirus registrovan kod još 325 osoba, a kovid 19 odneo je još 8 života. Vojna poljska bolnica u Novom Pazaru postavljena za samo 24 časa. Vanredna situacija proglašena i u Kraljevu.

U poslednja 24 časa testirane su 7.434 osobe, od čega je koronavirus potvrđen kod njih 325. Od posledica zaraze preminulo je još 8 ljudi, a na respiratorima je 86 pacijenata.

Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno 15.829 slučajeva zaraze kovidom 19, a preminulo je 306 osoba. Broj aktivnih slučajeva je 2.347. Dosad je testirano 434.415 osoba.

Vojna poljska bolnica u Novom Pazaru spremna za rad

Foto: Tanjug / Ministarstvo odbrane / Lola Đorđević

Formiranje vojne poljske bolnice u krugu Opšte bolnice u Novom Pazaru i dolazak 45 vojnih medicinara dodatno je ohrabrio građane, pacijente i osoblje u tom gradu da se teška situacija stavlja polako pod kontrolu.

Vojnici su odmah po dolasku u Pazar krenuli u akciju, bolnica je postavljena za samo 24 časa i od popodne biće u potpunosti spremna za prihvat pacijenata.

Od jutros, vojni kamioni dezinfikuju krug bolnice, postavljena su dva šatora ispred trijažne ambulante, koji su za pola sata pretvoreni u čekaonicu i ambulantu u kojima po dva lekara primaju pacijente i vrše trijažu, sa četiri rendgena, čime je ubrzan prihvat pacijenata i njihovo zbrinjavanje.

Situacija u Čačku ozbiljna, KBC ima dovoljno opreme

Prazan trg i ulice u Čačku, Foto: Direkt.rs

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Čačku Miroslav Sretenović kaže da je situacija sa virusom covid-19 vrlo ozbiljna, ali da je taj zdrastveni centar opremljen sa novih pet respiratora, te da u ovom trenutku imaju dovoljno medicinskih kapacitera u smislu opreme i kadrova.

Pre nekoliko dana smo dobili novih pet respiratora tako da u ovom trenutku raspolažemo sa dovoljnim kapacitetima medicinske opreme, rekao je Sretenović Tanjugu i dodao da se koriste respiratori i za druge, ne samo kovid pacijente.

Očekuju, kako kaže i mobilni rendgen kako bi taj zdrastveni centar mogao da rastereti prijemnicu ambulantne bolnice, koja je jednim delom i kovid bolnica.

Poslednjih desetak dana značajno je povećan broj pacijenata koji dolaze sa simptomima respiratornih infekcija i siptomima covid bolesti. Veliki je pritisak na bolničke kapacitete i u smislu prijema ambulante i u smislu prijema pacijenata na bolničko lečenje, kaže Sretenović.

Infekcija se širi Zlatiborskim okrugom, još 58 obolelih

Prijepolje, Foto: Screenshot

U poslednja 24 sata u Zlatiborskom okrugu potvrđeno je još 58 pozitivnih slučajeva na kovid 19, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje.

Novih 17 slučajeva zabeležilo je Užice, Sjenica još 12, Požega 10, Nova Varoš sedam, Arilje četiri, Čajetina tri, Priboj dva, Bajina Bašta, Kosjerić i Prijepolje po jedan.

Juče se u Zlatiborskom okrugu broj obolelih povećao za 17. Od početka epidemije taj okrug ima 577 potvrđenih slučajeva infekcije, oporavio se 181 pacijent, a umrlo njih 17.

Užice je na prvom mestu i po broju obolelih i oporavljenih u okrugu, pa tako taj grad ima ukupno 253 zaraženih, od kojih se prema zvaničnim podacima 58 oporavilo.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.