Održan Marš prijateljstva

Gornji Milanovac – U znak sećanja na preko četiri hiljade jugoslovenskih interniraca, koji su se od 1942. do 1945. godine našli u nemačkim koncentracionim logorima u Norveškoj, u subotu je održan tradicionalni Marš prijateljstva. Ove godine se obeležava još jedan značajan jubilej – 30 godina Norveške kuće.


Tim povodom, opštinu Gornji Milanovac posetio je ambasador Kraljevine Norveške u Republici Srbiji Njegova Ekselencija Arne Sanes Bjornstad.
Nakon što su se učesnici Marša prijateljstva okupili u Norveškoj kući, svi zajedno uputili su se u Dom kulture gde je održan prigodan program. Na svečanost su došla i trojica bivših interniraca u norveškim logorima Velimir Pavlović iz Beograda, Ranko Nešković iz Parmenca kod Čačka i Radisav Planinčić iz Rogatice u Bosni i Hercegovini. Prisutan je bio i predsednik norveškog ogranka Društva Rolf Fjelestad.


„Iz preteškog vremena je niklo nešto lepo i trajno: prijateljstvo norveškog i srpskog naroda koje već decenijama negujemo. Često me pitaju kolege ambasadori šta to Norvežani imaju posebno sa Srbima što oni nemaju. Kažem im da su to preživeli internirci koje je norveški narod pomagao dok su bili zatočeni u fašističkim logorima u Norveškoj. Oni su u temelju našeg posebnog prijateljstva. Meni je to sasvim jasno, ali nisam siguran da li sam uspeo i drugima da objasnim“, istakao je ambasador Bjornstad.
Gostima i učesnicima Marša prijateljstva obratio se i predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.


„Vaša Ekselencijo, poštovani prijatelji iz Norveške, cenjeni gosti, dame i gospodo, čast mi je i zadovoljstvo da vam se obratim u ime domaćina – opštine Gornji Milanovac. Danas obeležavamo veliki jubilej – 30 godina Norveške kuće, koja je simbol prijateljstva Norveške i Srbije, simbol prijateljstva naša dva naroda. Ovakvi susreti nas uvek podsećaju na mlade koji su se u Drugom svetskom ratu našli u nemačkim koncentracionim logorima u Norveškoj. Podsećaju nas na one koji nisu dočekali povratak u domovinu. Podsećaju nas na negovanje prijateljstva uprkos ogromnoj geografskoj udaljenosti, na radost prvih posleratnih susreta, osnivanje Jugoslovensko-norveškog društva 1969. godine i na našu zajedničku Kuću. Hvala Njegovom Kraljevskom Visočanstvu Haraldu jer je uzeo učešće u obeležavanju godišnjice u junu mesecu, na groblju u Botnu. Prisustvo velikog broja mladih danas pokazuje da ovo naše prijateljstvo ima budućnost i čvrsto verujem da će biti dugovečno. Sa Društvom srpsko-norveškog prijateljstva radimo na rekonstrukciji Norveške kuće, kako bi joj vratili stari sjaj. Zajedno sa Ministarstvom privrede obezbedili smo sredstva da do aprila završimo rekonstrukciju Spomen parka „Brdo mira“, gde se nalazi spomenik stradalim internircima u Norveškoj. Milanovčani cene Norvešku i sve što je ona učinila za našu opštinu. Ponosni smo na naše prijateljstvo. ŽIVELA SRBIJA! ŽIVELA NORVEŠKA! ŽIVELO SRPSKO-NORVEŠKO PRIJATELjSTVO!“, rekao je predsednik Kovačević.

Foto: OU Gornji Milanovac

Gradonačelnik komune Vefsn Jan Arne Lovdal istakao je da je za dvanaest godina, koliko je na čelu Komune, doživeo divne trenutke u prijateljstvu Gornjeg Milanovca i Vefsna.
„Norveška kuća, koja danas slavi trideseti rođendan, jedan je od simbola prijateljstva i mesto za dogovaranje novih akcija i poslova. Jedan od njih je i njeno renoviranje koje ćemo zajednički obaviti. Običaj je da se slavljenik daruje, pa smo mi iz naše komune i još nekoliko gradova na severu Norveške prikupili sto hiljada norveških kruna kao poklon za rođendan, koji će poslužiti za planirano ulepšavanje Kuće“, istakao je gradonačelnik Lovdal.
Nakon svečanosti u Domu kulture, na Brdu mira položeni su venci na spomenik stradalim internircima u Norveškoj. U ime opštine Gornji Milanovac venac je položio predsednik Kovačević.
Marš prijateljstva održan je od Crkve brvnare u Ljutovnici do Norveške kuće. Nakon završetka svih aktivnosti, u Norveškoj kući održan je svečani ručak.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.