ODREĐEN PRITVOR VLADIKI JOANIKIJU: Do 72 sata pritvora i za 12 sveštenika

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sedmorici sveštenika Srpske pravoslavne crkve određeno je zadržavanje do 72 sata, nakon što su saslušani u tužilaštvu u Nikšiću. Oglasilo se i crnogorsko Tužilaštvo.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa patrijarhom Irinejom, nakon čega je javnosti upućeno zajedničko saopštenje dva kabineta. Stižu i rekacije poliičkih stranaka i u Srbiji i u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva njima je određeno zadržavanje zbog osnovane sumnje da su „izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizovali vršenje vjerskog obreda – litije ulicama Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana“, prenosi RTCG.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

Pozivi za saslušanje uručeni su im dva sata nakon što je u Nikšiću završena svetovasilijevska litija.

Iako su vladika i sveštenici predložili da se u policiju jave danas, a ne sinoć u kasnim večernjim satima, policijski službenici nakon konsultacije sa nadređenima rekli su im da moraju odmah u Centar bezbednosti.

To je izazvalo burnu reakciju okupljnih građana, koji su se u znak protesta protiv odluke policije okupili na Trgu Šaka Petrovića.

Okupljeni narod je skandirao „Ne damo vladiku“ i „Ne damo sveštenike“, a uprkos molbama, grupa okupljenih nije se slagala sa tim da vladika Joanikije ide u policiju.

Građani blokirali magistralni put Berane-Andrijevica-Plav

Veliki broj građana Andrijevice od 11 sati drži u blokadi magistralni put Berane – Andrijevica – Plav, prenose Vijesti.

Blokada je napravljena automobilima na ulazu u Andrijevicu, kod bivše fabrike Soko Štark.

Građani su poručili da su se na taj potez odlučili u znak protesta protiv hapšenja vladike Joanikija.

Savet za kontrolu policije prati poštovanje prava zadržanih osoba

Savet za građansku kontrolu rada policije saopštio je da prati, po sopstvenoj inicijativi, postupanje policijskih službenika i poštovanje prava zadržanih osoba u Centru bezbjednosti (CB) Nikšić. Savet, kako su naveli, nije primio nijednu pritužbu u vezi sa postupanjem policije u Nikšiću i na stalnoj vezi sa načelnikom CB Tihomirom Goranovićem.

Savjet je obaviješten da je u zapisniku obavještenja prkupljenog od sveštenika O.K. njegov pravni zastupnik konstatovao primjedbu na postupanje policijskih službenika prilikom uručenja poziva i dovođenja u službene prostorije. Savjet je s tim u vezi informisan da se sveštenik O.K. odazvao pozivu i samostalno došao privatnim motornim vozilom, a ne službenim vozilom policije, piše u saopštenju, prenosi RTCG.

IZVORRTS
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.