Od ambasadora Srbije zatraženo da napusti Crnu Goru

Izvor: RTV/Ambasada Srbije u Podgorici

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je danas iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, prenele su podgoričke Vijesti.

U saopštenju se kao obrazloženje navodi da je Božović, nakon je juče je, kako kažu, nelegalnu i nelegitimnu Podgoricku skupštinu 1918. nazvao „oslobodenjem“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda.

Time je još jednom na „najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“, navodi se u saopštenju crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova.

Iz resora odlazećeg ministra Srđana Darmanovića saopšteno je da je ambasador Božović proglašen nepoželjnim sa obrazloženjem da je juče, kako navode, nelegalnu i nelegitimnu Podgoricku skupštinu 1918. nazvao „oslobođenjem“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda.

Prema tumačenju crnogorskog MSP-a, Božović je to učinio nakon dužeg i, kako tvrde, kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

Dodaju da je Božović više puta usmeno i pisanim putem upozoren na neprihvatljivost ovakvog ponašanja.

Ovakvim ponašanjem, smatra crnogorsko Ministarstvo, Božović je „unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo – Skupštinu Crne Gore“, koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojom je tada ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš, prenele su podgoričke Vijesti.

Navode da je ovim povodom nota upućena srpskom ministrstvu, a biće, kažu, uručena i Božoviću.

IZVORRTV
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.