Obeležena godišnjica Albanske golgote srpske vojske

Foto: minrzs.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, u svojstvu izaslanika predsednika Republike, položio je venac i odao počast kod spomen-kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vido i u „Plavu grobnicu“.

Danas obeležavamo godišnjicu Albanske golgote srpske vojske u Prvom svetskom ratu i prisećamo se njenog neposustalog morala, kao i hrabrosti srpske vojske u bitkama na Solunskom frontu, ali i pomoći prijateljskog grčkog naroda i zemalja Antante na tom slavnom putu i trijumfu nad zajedničkim neprijateljem, 1918. godine, rekao je Đorđević.

Ministar je istakao da je ovo prilika, ali i naša obaveza, da se prisetimo 243.877 ratnika, poginulih, nestalih i umrlih od hladnoće, gladi i iscrpljenosti tokom Albanske golgote, a deo njih sahranjen je u „Plavoj grobnici“ Jonskog mora, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto: minrzs.gov.rs

Zahvaljujući žrtvi i pobedi naših predaka nad zlom militarizma, fašizma, religijske i etničke netrpeljivosti u Prvom i Drugom svetskom ratu, mi danas živimo u svetu u kome ljudske i građanske slobode i međunarodno pravo predstavljaju neosporne temeljne vrednosti, naveo je Đorđević.

On je rekao da je ta slavna, a stradalna vojska, snagu da istraje u pravednoj borbi našla u nezi, brizi i saosećajnosti koju im je grčki domaćini nesebično pružili već 1915. godine, dolaskom na Krf i kasnije na Solunskom frontu.

Kako kaže, na temeljima vrednosti proisteklih iz pobede nad militarizmom i fašizmom, spremni smo da gradimo našu budućnost, u kojoj ne smemo dozvoliti da jednostranim rešenjima složenih pitanja na Balkanu i u Evropi dovedemo u pitanje napredak zemalja regiona i dostizanje željenog nivo društveno-ekonomskog razvoja.

Mnogo je načina da tu budućnost zajednički gradimo, a jedan od njih je i inicijativa predsednika Vučića da se zemlje Zapadnog Balkana povežu kroz takozvani ‘mali-Šengen’, što je samo još jedan od dokaza potpune posvećenosti Srbije dugoročnom miru, stabilnosti i prosperitetu građana svih zemalja regiona, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, suštinsko uvažavanje i razumevanje naša dva naroda veoma je važno za stabilnost i budućnost regiona.

Neka je večna slava i hvala srpskim borcima koji su stradali tokom golgote i vaskrsenja Srbije u Prvom svetskom ratu, rekao je Đorđević.

IZVORRTS
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.