Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka u Srbiji (NURDOR) danas je u više od 40 gradova i opština humanitarnom akcijom obeležilo Svetski dan dece obolele od raka, 15. februar.

Predstavnici tog udruženja i građani okupili su se na centralnim trgovima tačno u ponde, a sat kasnije pušteni su u vazduh baloni u znak ;podrške deci koja se bore sa tom bolešću i u znak sećaja onih koji su izgubili bitku.

Cilj kampanje „I ja se borim!” u Srbiji je podrška opremanju dečjeg hemato-onkološkog odeljenja pri Klinici za dečije interne bolesti u Nišu. SMS broj za novčanu podršku je 1150, a cena poruke je 100 dinara. Broj tekućeg računa kod banke Unikredit za donacije je 170-30010715002-76.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je posetio pacijente obolele od kancera na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić” i rekao im da država misli na njih i da će im pomoći da se izbore s najopakijom bolešću.

Lončar je rekao da se svake godine sve više sredstava odvaja za decu obolelu od rak, da se proširuju kapaciteti i uvode nove metode lečenja, kao i da se dovode strani medicinski stručnjaci i deca šalju na lečenje u inostranstvo.

On je rekao da će obezbediti još kuća i stanova za roditelje i decu koja su na terapiji kako ne bi sve vreme bili u bolnici, već u atmosferi koja će barem malo da im olakša situaciju.

Direktor Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić” Radoje Simić rekao je da ta ustanova pokušava da svojim znanjem i osposobljenošću stvori uslove za lečenje slične drugim bolnicama u svetu.

On je rekao da država nema dovoljno tehnološke opremljenosti za retke bolesti te podsetio da je osnovala Budžetski fond, koji od novembra 2014. godine obezbeđuje sredstva za lečenje dece u inostanstvu.

IZVORPolitika
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.