NOVA STAVKA NA RAČUNU: KOVID naknada za zaštitu zaposlenih

Foto: Marina Lopičić

Otvaranje malih preduzeća u Kanadi pre dve nedelje pratilo je i jedno neprijatno iznenađenje. Poseta frizeru, odlazak u restoran ili kod zubara, uključuje i novu stavku na računu – kovid naknadu.

Takozvana „kovid naknada“ osmišljena je da pomogne u pokrivanju troškova lične zaštitne opreme za zaposlene, povećanih sanitarnih mera ili prihoda izgubljenog zbog smanjenja broja klijenata koje biznis može da usluži uz nove mere.

Stomatolozi u kanadskoj provinciji Kvebek naplaćuju naknadu za dodatne troškove prouzrokovane pandemijom virusa kovid-19, a njihove kolege u drugim pokrajinama razmatraju da li da slede isti model, izveštava Glob end Mejl.

Ovog meseca stomatolozi su nastavili sa redovnim pregledima i počeli da naplaćuju i do 30 dolara (20 evra) po poseti samo za ličnu zaštitnu opremu poput respiratornih maski i mera potrebnih da bi se ispunili novi zdravstveni standardi u toj provinciji.

Pol Alison, stručnjak za javno stomatološko zdravlje, koji predaje na Univerzitetu Mek Gil, rekao je da će ti troškovi „značajno uticati“ na sposobnost Kanađana da dobiju stomatološku negu u vreme kovida-19.

A s druge strane, stomatolozi će imati sve manje pacijenata zbog dodatnih mera predostrožnosti .

Zbog trenutne krize, mnogi ljudi su izgubili posao, tako da više neće imati osiguranje, a povrh toga neće imati ni novca, rekao je dr Alison.

Ukoliko ih ne boli, zubna nega neće biti na vrhu njihove liste prioriteta. Na prvom mestu to će biti plaćanje stanarine i nabavka hrane, pa sve ostalo, naveo je Alison.

Nešto više od trećine Kanađana nema osiguranje koje pokriva usluge stomatologa plaća ih iz svog džepa, pokazuju poslednji podaci ankete kanadske Statistike. Velika je verovatnoća da će oni bez osiguranja izbeći odlazak kod zubara, jer je preskupo, pokazuju istraživanja.

IZVORVesti online
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.