NEPRIMERENO VISOKA CENA NAFTE: Vlada da zaštiti potrošače i poljoprivrednike

Foto: Pixabay, ilustracija

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je da od Vlade Srbije zahteva da hitno interveniše u skladu sa svojim nadležnostima i „zaštiti potrošače naftnih derivata, prvenstveno poljoprivrednike, od neprimereno visokih cena naftnih derivata i omogući snabdevanje po tržišnim cenama“.

U saopštenju PSG se navodi da je „cena sirove nafte na svetskoj berzi ispod 20 dolara po barelu, što znači da bi cena dizela trebalo da je ispod 115 dinara po litru, računajući i akcizu koja je u Srbiji među najvišima“.

U regionu je sada dizel moguće kupiti i za 70 dinara. Neshvatljivo je da Naftna industrija Srbije (NIS) koja eksploatiše Vojvođanska naftna polja, uz nisku rudnu rentu, ne spušta adekvatno cene naftnih derivata, kada cena sirove nafte na svetskim berzama pada, ali zato su uvek spremni za podizanje cena u suprotnoj situaciji, navodi se u saopštenju PSG.

PSG navodi da NIS „samostalno formira veleprodajne i maloprodajne cene naftnih derivata, dok ih ostali učesnici samo prate, jer je većina zavisna od njih u lancu snabdevanja koji je kontrolisan“.

Članovi Upravnog odbora sa srpske strane nisu stručnjaci koji bi pregovarali profesionalno i u interesu svojih građana, već stranački poslušnici koji gledaju samo svoje lične interese i interese stranke kojoj pripadaju, navodi PSG.

U saopštenju PSG navodi i da je „tržište naftnih derivata u Srbiji zloupotrebljeno“, zbog čega se predlaže Vladi „da vrati na snagu Uredbu o utvrđivanju maksimalnih cena naftnih derivata, do stabilizacije i normalizacije tržišta“.

IZVORBeta
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.