Neophodna bolja zaštita arheoloških nalazišta

Čačak – U Narodnom muzeju u Čačku održano je predavanje na temu : Podizanje svesti o značaju arheološkog nalazišta. Nadležni kažu da se arheološka nalazišta uništavaju zbog nepažnje , nepoštovanja, ali i ne poznavanja zakona. Predavanje predstavlja prvu fazu projekta koji realizuje Srpsko arheološko društvo u nekoliko gradova u Srbiji.

U prvoj fazi predavanje je namenjeno donosiocima odluka u lokalnim samoupravama , urbanistima , ali i predstavnicima škola i policije. Lokalne samouprave mogu da intervenišu kod nelegalnih radnji koje se odnose na arheološka nalazišta , a da ih to ništa ne košta.

Doktor Adam Crnobrnja , predsednik Srpskog arheološkog društva , kaže da su razlozi za sprovođenje projekta i neka neprimerena predavanja u osnovnim školama na kojima se plasiraju informacije da se arheološka istraživanja vrše metal detektorom . To su potopune dezinformacije koje nekoga mogu da dovedu u veoma neugodnu situaciju .

Na području Moravičkog okruga mnogo je primera neadekvatne zaštite arheoloških nalazišta zbog nedostatka finansijskih sredstava . Među njima u Čačku to su samo dve lokacije , ali ima ih još: rimske terme u centru grada i iskopavanja u dvorištu Gimnazije. Iako je malo sredstava potrebno , taj lokalitet je ruiniran zbog vremena , pa je dosadašnji posao skoro uništen , a nije završen.

Katarina Dmitrović, arheolog u Narodnom muzeju , podseća da Čačak predstavlja jedan od malog broja gradova u Srbiji koji ima važno arheološko blago u samom centru koje se ne vidi i kome se mora posvetiti veća pažnja .

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.