Nema para za štampanje 4.000 računa ćirilicom

Nova Varoš – Komunalcima nedostaju 200.000 dinara za dva štampača. Predsednik Opštine Vasiljević
najavljuje da će ispuniti obećanje.

U komunalnom preduzeću „3. septembar“ privode kraju pripreme za zamenu sadašnjeg latiničnog pisma ćiriličnim na 4.000 računa u onom delu kojim se fakturišu mesečni troškovi za potrošnju vode i iznođenje smeća u domaćinstvima i firmama. Međutim, zapelo je – za dva štampača i pare?!!?

“Vreme je da zamenimo stare, matrične štapmače, koji nisu podržavali ćirilično pismo “, kaže Suzana Šuljagić, direktor komunalaca.

“Sa programerom smo sve usaglasili, izvršili pripremu baze i treba da naručimo nove obrasce za račune i da kupimo dva štampača, koja koštaju 200.000 dinara. Za to, pak, nemamo namenska sredstva, nismo ih ni planirali, a ne znam i odakle bi?! S druge strane, računali smo na obećanu pomoć Opštine…”

Nedavno, prilikom susreta sa predstavnicima Opštine, komunalcima su zaduženi za budžetsku kasu rekli da 200.000 dinara nemaju ni na jednoj poziciji… Uzgred im je i predočeno da im revizor stalno visi nad glavom, da se moraju držati zakona i ograničenja u potrošnji para…

“Naći ćemo rešenje, obezbedićemo 200.000 dinara i ispraviti dugogodišnju nepravdu!” rekao je pre neki dan predsednik Opštine Rade Vasiljević, najavljujući da će ispuniti obećanje dato komunalcima, a i još proletos grupi entuzijasta, koja u gradu pod Zlatarom više od 15 godina vodi bitku za odbranu ćirilice.

Razumljiva je revnosna briga za trošenjem narodnih para u ovoj oskudici, te zebnje od revizorskih makaza i prijava…Samo, da li će neko odgovoriti što opštinski činovnici tolike godine žmure na član 10. Ustava Republike Srbije, kojim je propisano da je u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo?!I ima li ko da odgovori na brojna pitanja građana: da li se adekvano planiraju budžetska sredstva?

Možda se ovom prilikom ruka i ne mora zavlačiti u dobro čuvanu narodnu kasu, već će vlast naći sponzora, donatora ili….?

„Energija“ kasni…

Pod pritiskom javnosti, niz javnih preduzeća i ustanova poštuje odredbe o službenoj upotrebi pisma, sve je manje i latiničnih (pro)oglasa i plakata, zahvalnica i diploma, te putokaza na putevima. Iako je pre nekoliko meseci, posle zahteva iz Opštine, izvršila promene u računarskom programu i račune za grejanje piše ćirilicom, „Energija Nova Varoš“ još nije okončala ovaj posao?

Zlatar info, D. Gagričić

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.