Najvažnija utakmica borba sa koronom, uzor treba da nam budu nastariji sugrađani

Darija Kisič-Tepavčević, Foto: Printscreen/RTS

Epidemiolog Darija Kisić rekla je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da je 530 hospirtalizovanih, trećina je u KBC „Bežanijskoj kosi“. Više je pacijenata primljeno nego otpušteno posednjih dana. Istakla je da je 15 odsto hospitalizovanih.

U Srbiji su od kovida 19 preminule još tri osobe u poslednja 24 časa. Potvrđeno je 579 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je 8.209 osoba, a na respiratorima je 24 pacijenta.

Do danas je u Srbiji registrovano ukupno 38.115 potvrđenih slučajeva kovid 19, a preminulo je ukupno 786 osoba.

Darija Kisić je navela da je 85 odsto novozaraženih u poslednjih nedelju dana u starosnoj grupi do 60 godina.To nam govori da su pod najvećim rizikom radno sposobno stanovništvo i mlađi odrasli ljudi, dodala je Kisićeva.

Uzor treba da nam budu naši najstariji sugrađani koji svesni da su u najvećem riziku se najsavesnije ponašaju, rekla je Kisićeva i dodala da su uzor i mladi koji u školama se pridržavaju mera jer nije došlo do većeg zaražavanja u školskim sredinama.

Na sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, formirana je radna grupa radi koordinacije republičkih inspekcija prilikom kontrole mera za sprečavanje širenja kovida-19.

Epidemiolog Darija Kisić rekla je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da kada je u pitanju distribucija od ukupno 579 pozitivnih osoba, 286 je sa područja Beograda, što je 49 odsto, 40 u Kragujevcu, u Novom Sadu 18, u Prijepolju 16, Valjevu 14, Nišu 13, Boru 11.

Za nedelju dana od 17 do 23. oktobra je bilo 2.396 slučajeva, 1.185 – oko 50 odsto je iz Beograda, iz Kragujevca 126, Novog Sada 76, Kraljeva 51, Vranja 44.

Potencijalne nosioce infekcije imamo širom zemlje, kaže dr Kisić.

Znamo da se u ovom momentu hospotalizuju teške i srednje teške pneumonije, 15 odsto zahtevaju hosptializaciju, ukazala je ona.

Doktorka Marija Zdravković je rekla da u „Bežanijskoj kosi“ ima 155 pacijenata, najveći broj njih ima srednje tešku i tešku kliničku sliku. Istakla je da je danas bilo 12 otpusta, a optušten je pacijent koji je proveo 41 dan na respiratoru.

Svi treba da se ponašamo kao potencijalni nosioci infekcije

Dr Darija Kisić kaže da u najvećem broju slučajeva pacijenti imaju ili blagu pojavu ispoljavanja ili su asimptomatski – na jednu takvu osobu ima 5 do 10 osoba koje nosi virus, a da ne znaju.

Svi treba da se ponašamo kao potencijalni nosioci infekcije, rekla je ona.

Rizične grupe su starije osobe i sa hroničnim oboljenjima, niko nije zaštićen ko nema imunitet, takve osobe izložene su riziku, rekla je Darija Kisić.

Veća je verovatnoća da dođe do težeg oblika ispoljavanja kod rizičnih grupa, smatra ona.

Uzor treba da nam budu najstariji sugrađani koji se najsavesnije ponašaju, a naši najmlađi se ponašaju odogvorno i savesno što svedoči da je ta infekcija u školama kontrolisana, nije dolazilo do značajnijeg prenošenja, rekala je ona.

Niko od nas nije zaštićen bez maske i na blizini koja omogućava prenos virusa, kaže Darija Kisić.

IZVORRTS
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.