NAJČEŠĆE GREŠKE U VASPITANJU DECE

Čačak – Svojim iskustvom i svojim radom sinoć je o roditeljstvu i vaspitnom procesu dece, govorio dr Vlajko Panović, specijalista medicinske kliničke psihologije. Predavanje, koje je privuklo veliku pažnju sugrađana, održano je u Gradskoj Biblioteci. Dr Panović, koji je čitav radni vek proveo na VMA, kaže da živimo u jednom turbulentnom vremenu i da ne možemo da ispratimo jedni druge da bismo se razumeli, a to je prvi uslov da bismo se voleli.

„Moja praksa govori da mi često imamo roditelje koji su nemoćni u vaspitnom procesu i imamo decu koja su neretko nadmoćna u odnosu na roditelje, tako da slobodno možemo reći da se danas vode ratovi u porodicama i da je to ono na čemu treba mnogo više da radimo. Naša država jeste ugrožena spolja, ali smatram da je mnogo više ugrožena time što je porodica u rasulu, posebno ako uzmemo mlade generacije. Toliko je njih koji su depresivni, a dobar deo depresivnosti proističe iz nedovoljno dobre organizovanosti. Deca ne spavaju noću, nemaju dobre koncepte obroka, ne borave dovoljno na vazduhu i suncu, previše vremena provode u zatvorenom prostoru i virtuelnom svetu koji postaje dominantan. Oni su izgubljeni u vremenu i prostoru i često im se mešaju te dve realnosti“, objašnjava današnji način života mladih dr Panović.

On navodi da je prvi uslov kvalitetnog vaspitavanja dece, dobar brak i odnos roditelja.

Dr Vlajko Panović, specijalista kliničke psihologije

„Međutim, mi svedočimo da je danas brak ugrožen mnogo više nego bilo šta u društvu, statistika kaže da se svaki treći brak razvodi, a da oni koji se ne razvode trpe jedni druge i jako je malo ljubavi među ljudima, i to one ljubavi koja izlazi iz srca, a ne iz glave ili strasti. To je ona ljubav koja drži ljude vezanim jedno za drugo, godinama, do kraja života. Mi toga više, na žalost, nemamo, a tamo gde nema ljubavi nema razumevanja, a gde nema razumevanja imamo nesporazume, egoizam i agresiju. Ne razumejući jedni druge, ljudi postaju netrpljevi i vode ratove unutar porodice. U vaspitanje dece u takvim uslovima treba pre svega uključiti zdrav razum. I izbaciti medije, kao najveće zlo, na žalost vizuelni mediji do te mere opsedaju ljudski um da deca nemaju dovoljno prostora za maštu i igru. Međutim, danas je ljudski um opsednut pre svega vizuelnim slikama koje se talože i deca postaju robovi tog iskustva. Tako da mi sve više postajemo reaktivna, a sve manje misleća bića“, objašnjava dr Panović.

Suština nekadašnjeg vaspitavanja dece bila je u spontanosti, a spontanost je nosilac radosti. Međutim, danas postoji opsednutost slikama, rečima i nemilim događajima koji se dešavaju, zbog nerazumevanja.

„Nekada su roditelji imali veliku ulogu u vaspitanju dece, drugo deca su negovala poštovanje prema njima. A poštovanje je najjača karika koja čuva ljubav. Mi danas nemamo dovoljno poštovanja , zato nemamo ni i ljubavi ni poverenja. Onda se radja sumnja i traganje, ispitivanje, posebno danas sa modernom tehnologijom, kao što su danas poruke pogubne za muško-ženske odnose. Tragično je da suprug ugrađuje softvere da prati svoju suprugu ili obratno. Na prvom mestu je da vratimo dostojanstvo muško-ženskom odnosu, ali na žalost danas je žena pretvorena u objekat“, dr Panović obrazlaže muško-ženske odnose koji su jako bitno u vaspitanju dece.

„Čovek je postao žrtva neorganizovanosti, moramo da naučimo da organizujemo svoje vreme. Mi više ne poštujemo nikoga i ništa, kao da nam ništa nije sveto. Ali, ako vratimo tu svetinju u muško-ženski odnos i odnos roditelj – dete, onda bismo mogli i nečemu da se nadamo“, zaključio je dr Panović.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotografije: Nela Radičević

Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.