Muslimani danas slave Ramazanski bajram

Izvor: ANADOLIJA/Milos Miskov

Posle jednomesečnog posta, muslimani proslavljaju jedan od dva najznačajnija islamska praznika – Ramazanski bajram. Početak praznika zavisi od položaja Meseca, tako da je za neke muslimane u svetu taj praznik počeo danas, 24. maja.

Jutarnjom molitvom, Bajram namazom, oko 45 minuta posle izlaska Sunca, završava se mesec ramazana za islamske vernike.

Mnogobrojni vernici klanjali su jutros barjam-namaz u Bajrakli džamiji, ali i dvorištu džamije u centru Beograda. Ono što je bilo različito u odnosu na prethodne godine jeste to što su vernici nosili zaštitne maske i rukavice u okviru epidemioloških mera koje su u Srbiji još na snazi zbog koronavirusa.

U većini sandžačkih mesta, Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, veliki broj vjernika došao je u džamije i klanjao sabah i bajram-namaz.

U Novom Pazaru je centralna bajramska svečanost u organizaciji Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, pri Islamskoj zajednici Srbije, održana u Hadži Huremovoj (Bor) džamiji, a bajram-namaz je klnajan u 5.42 sati.

Izvor: ANADOLIJA/Milos Miskov

Svečanosti i verskom programu u jednoj od najstarijih novopazarskih džamija, prisustvovali su vernici iz svih delova grada, pretežno mladih.

U organizaciji Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) centralna bajramska svečanost održana je u El-Džinan džamiji u Novom Pazaru, a bajram-namaz je predvodio predsednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (10. mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju „praznikom položenog ispita“. Tokom ovog praznika organizuju se i javne svečanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone.

Posle molitve, muškarci posećuju groblja, prisećaju se svojih predaka i iskazuju im poštovanje. Potom obilaze porodicu, prijatelje i poznanike.

Bajramski ručak i poslastice koje se služe tokom praznika pripremaju se dan ranije.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je vernicima islamske veroispovesti Ramazanski bajram. On je poručio da su ljudi tokom pandemije koronavirusa u svetu naučili i osetili „svu gorčinu samoće“ te je istakao važnost poštovanja svakog čoveka, pomoći siromašnima i „putnicima namernicima“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Ramazanski bajram reisu-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji. Čestitke su uputili i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.