MOGUĆA PROIZVODNJA TESTOVA U SRBIJI: Institut može da proizvodi testove za antitela na koronavirus

Ilustracija, Foto: Freepik

Predstavnica Instituta za primenu nuklearne energije Marija Gnjatović izjavila je danas da Institut ima kapacitet za mesečnu proizvodnju od 3.000 kompleta testova za testiranje antitela na korona virus.

Ona je za Radio-televiziju Srbije rekla da cena tih testova u svetu raste, ali i da većina proizvođača ima nedefinisane rokove isporuke, te da bi domaći testovi bili pet do 10 puta jeftiniji, a stekao bi se veliki stepen samostalnosti od tržišnih faktora.

Gnjatović je dodala da Institut može da testira oko 2.000 uzoraka dnevno.

Imunolog Srđa Janković rekao je da tretman krvnom plazmom ljudi koji su se oporavili od virusa nije lečenje koje će izlečiti svakoga i da antitelima jedne osobe mogu da se leče najviše dve osobe.

IZVORRTS / RTV
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.