Ministar poljoprivrede posetio Gornji Milanovac

Gornji Milanovac  – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio je danas opštinu Gornji Milanovac. Domaćin ministru bio je predsednik opštine Dejan Kovačević. U delegaciji sa ministrom Nedimovićem bili su i direktor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat i savetnici u Ministarstvu poljoprivrede Igor Grabež i Vedrana Ilić.
Na početku posete održan je zvanični sastanak u kabinetu predsednika opštine. Na sastanku su učestvovali i zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić, predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić i Milka Nedeljković iz Kancelarije za poljoprivredu. Razgovaralo se o podsticajnim merama Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave, o sistemima protivgradne zaštite, o osiguranju u poljoprivredi, IPARD fondovima, saradnji ministarstva i lokalne samouprave.

„Opština Gornji Milanovac je u budžetu za 2017. godinu opredelila 50 miliona dinara za podsticaje u poljoprivredi. Najveća pojedinačna subvencija, od 400.000 dinara, bila je nabavka traktora. Mi smo subvencionisali nabavku traktora pre nego što je Ministarstvo poljoprivrede objavilo konkurs pa je zbog toga i kod nas i kod minisatrstva ovo subvencionisano. Razgovarali smo i o planu za subvencije opštine u 2018. godini, jer će agrarni budžet ostati na nivou od 50 miliona dinara. Mi ćemo u razgovoru sa ministarstvom dogovoriti da li će subvencije biti iste kao i ove godine ili ćemo nešto menjati. Danas su nam dali dobre preporuke u kom pravcu da razmišljamo i mi ćemo se truditi da to i realizujemo. Lokalna samouprava prepoznaje poljoprivredu kao razvojnu šansu za našu opštinu i u tom pravcu ćemo i da delujemo. Kancelarija za poljoprivredu je i dalje tu sa svaku vrstu pomoći poljoprivrednicima prilikom konkurisanja u Ministarstvu poljoprivrede. Poljoprivrednike treba polako usmeravati i ka sredstvima iz fondova Evropske unije, jer ćemo doći u situaciju da će lokalnim samoupravama biti ograničeno da daju subvencije. Odlična vest je i automatizacija sistema protivgradne zaštite i to će puno značiti ovom našem kraju ali i smanjiti troškove lokalnim samoupravama. Iz Gornjeg Milanovca je upućeno 7500 zahteva prema republičkom budžetu za različite vidove subvencija. Od toga je 87% realizovano, a ostatak će se rešti u narednih mesec dana“, rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević.

Nakon zvaničnog sastanka, održan je i sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima u zgradi Okružnog načelstva. Sastanku je prisustvovalo dvadeset predstavnika voćara, stočara i ratara koji koriste subvencije opštine Gornji Milanovac, a koji su među najvećim proizvođačima.

„U direktnoj komunikaciji sa poljoprivrednicima možete da saznate šta su slabe tačke postojećeg sistema. Drago mi je da je mera nabavke traktora naišla na veoma dobar odziv u ovom kraju, podneto je 28 zahteva od kojih je do sada odobreno 18, a i preostalih 10 će biti rešeno u narednim danima. Oni su imali pravo na povraćaj od 50% od cene samog traktora, maksimalan povrat je bio u iznosu od 15.000 evra. Razgovarali smo i o mladim proizvođačima jer je ministarstvo ove godine, prvi put, prepoznala mlade poljoprivredne proizvođače kao posebnu kategoriju. Oni mogu da računaju na kreditnu podršku ali i na podršku kroz grantove. Ovih dana će biti izdato 640 rešenja za start up za mlade do 40 godina starosti. Oni će u proseku dobijati 10.000 evra bespovratnih sredstava od strane države da započnu biznis“, istakao je ministar Nedimović.
Razgovaralo se o zaštiti od vremenskih nepogoda i o osiguranju u poljoprivrednoj proizvodnji.

„Poljoprivreda je oblast koja zavisi od vremenskih prilika. Razgovarali smo o sistemima za protivgradnu zaštitu. Nameravamo da napravimo pilot projekat sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom, gde ćemo uvesti automatizovan sistem protivgradne zaštite na područjima radarskih centara Valjevo, Bukulja i Fruška Gora. Sistem bi automatski reagovao na moguće pretnje i to je svakako napredak u odnosu na postojeći sistem. Treba promovisati kod poljoprivrednika opciju osiguranja, ali se mora raditi puno i sa osiguravajućim kućama kako bi oni na terenu razgovarali sa ljudima i predstavili im svoje ponude. U Žitorađi sam razgovarao sa poljoprivrednikom koji ima 20 hektara jabuka i on nije znao da može da se osigura od posebnog osiguranja od ranog mraza, a država daje povraćaj od 40% za to“, dodao je ministar.

Poljoprivrednim proizvođačima će na raspolaganju biti velika sredstva iz IPARD fondova.
„Što se IPARD programa tiče mi smo otklonili sve blokirajuće faktore i to je bio jedan od prioriteta ministarstva u poslednjih godinu dana. U narednom mesecu imamo poslednju kontrolu i nadam se da ćemo uspešno prebroditi to i da ćemo u decembru imati prvi poziv za nabavku traktora putem IPARD-a, a u prvim mesecima sledeće godine i za prerađivačke kapacitete. Tu su velike mogućnosti za poljoprivrednike i mi ćemo uložiti veliku energiju da to i ostvarimo. Tu je 175 miliona evra na raspolaganju i trudićemo se da budemo što uspešniji u korišćenju tih sredstava“, zaključio je Nedimović.

Nakon sastanka, učesnici su posetili Sajam poljoprivrede na Trgu kneza Mihaila. Izložena je mehanizacija (traktori) za koju su milanovački poljoprivrednici dobili subvencije od Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i opštine Gornji Milanovac. Sajamsku manifestaciju upotpunilo je izlaganje proizvoda poljoprivrednika rudničko-takovskog kraja (mlekara, voćara, povrtara, pčelara…) Takođe, prikazani su i turistički potencijali ovog kraja, rad Turističke organizacije opštine i proizvodi domaće radinosti.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.