Ministar Branko Ružić: Načelnici okruga u funkciji reforme javne uprave

Užice – Ministar Branko Ružić je na sastanku sa načelnicima upravnih okruga održanom juče u Užicu rekao da je namera Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da se načelnici okruga na pravi način stave u funkciju reforme javne uprave, kao i da se poboljša njihov status koji nije na zavidnom nivou od 2001. godine, kako u teritorijalnoj organizaciji, tako i u političkom smislu.

„Problemi su i manjak kadra, starosna dob preko 55 godina i prirodni odliv inspektora. Uputićemo predlog Vladi Srbije za povećanje broja inspektora i povećanje tehničke opremljenosti službi, kako bi se poboljšao njih rad i efikasnost“, rekao je Ružić i istakao da će se sistemski pristupiti rešavanju ovih problema.Ružić je ukazao da u nekim upravnim okruzima rade samo po jedan zdravstveni i sanitarni inspektor, koji imaju veliku odgovornost jer brinu o zdravlju građana i to se mora menjati.

Ministar je naglasio i da je u cilju efikasnijeg rada Koordinaciona komisija za inspekcijske službe potpisala sporazum sa prekršajnim sudovima, što će olakšati da prijave koje inspektori pišu bude ažurne, da ne zastarevaju i da proizvode pravno dejstvo.

„Većina lokalnih samouprava radi u skladu sa zakonom, ali imamo kao recidiv prošlih vremena prezaduženost koja se mora sistemski rešiti odlukom Vlade Srbije. Taj pristup obuhvatiće sve jedinice lokalne samouprave, a ne samo rešavanje duga Kragujevca“, rekao je Ružić na sastanku sa načelnicima okruga u Užicu.Kako je naveo, vlada nikad neće dozvoliti da zbog dugova lokalnih samouprava dovede u pitanje funkcionisanje osnovnih društvenih funkcija.

„Ne može se doći u situaciju da zbog dugova Srbijagasu i Elektroprivredi Srbije ne rade škole, ambulante, bolnice ili obdaništa“, rekao je Ružić i naglasio da bankrot lokalnih samouprava nije moguć po našoj zakonskoj regulativi.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.